Klubbarna stoppar extraläger före VM

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Fotbollslandslaget ber om fem extra dagar inför fotbolls-VM 2015. Men föreningarna säger nej.

– I landslagsledningen vågar vi tänka utanför boxen, jag kan inte säga samma sak om våra föreningar, säger förbundskaptenen Pia Sundhage till Aftonbladet.

Pia Sundhages företrädare Thomas Dennerby fick inför VM 2011 tillgång till landslagsspelarna en vecka innan föreningarna var tvungna att släppa dem - något han ansåg var en av faktorerna bakom VM-bronset. Men när Sundhage bad klubbarna om fem dagar extra - med VM-uppladdning från 18 maj i stället för 23:e - inför VM i Kanada nästa år fick hon nobben.

– Svaret jag får är nej. För att slippa alla diskussioner väljer klubbarna att gå efter de internationella dagarna och de regler som gäller, säger Sundhage till Aftonbladet.

Ingen prestige

I vintras tvingades landslagsledningen att ställa in ett planerat extra landslagsläger i Växjö, sedan de damallsvenska föreningarna inte gått med på att släppa sina spelare. Linda Wijkström, generalsekreterare på Elitfotboll Dam, säger att det inte är någon prestige mot den svenska landslagsledningen, att det är samma princip som gäller alla landslag.

– Vi kommer att jobba efter den internationella spelkalendern, enligt Fifas reglemente. Och det är ju för respekt för allas verksamheter. Det blir lättare om vi håller oss till den planering som det internationella matchkalendern är till för, säger Wijkström till TT.

Diskuterar med Fifa

Härom dagen valde Piteås nigerianska landslagsforward Francisca Ordega att bryta sitt kontrakt med klubben sedan hon inte fått tillåtelse att åka till Nigeria för landslagsspel utanför de fastställda perioderna för landslagsspel.

– Det är en komplex fråga. Det ser väldigt olika ut, det är inte alla länder som har en liga och klubbar som har den verksamheten som finns i Sverige, utan då satsar man mer på landslagen. Även exempelvis USA har en annan typ av verksamhet, säger Wijkström.

– Det finns en diskussion om att vi måste se över den internationella matchkalendern, som har sett likadan ut sedan 2003. Men det diskuterar vi inte med vårt svenska fotbollsförbund, utan med Fifa.

TT

Publicerad: