Ny båt men samma mål för Nordgren

Publicerad 2015-06-25

Segling. Seger som skeppare i startfältets minsta båt i fjol.

I årets Gotland runt blir Magnus Nordgren en del av besättningen på betydligt större Bianchi, där han hoppas hjälpa skeppare Lisa Fredriksson att bli först till målet i Sandhamn.

Torsdag förmiddag. Blågrå himmel och närmast vindstilla där segelbåtarna ligger och guppar längs kajen och vid bryggorna på Skeppsholmen mitt i Stockholm.

På söndag lär lugnet vara som bortblåst. Tiotusentals åskådare kommer att följa starten av Offshore Race, havskappseglingen som i folkmun fortfarande kallas Gotland runt.

Frågan är om blåsten är tillräcklig för att få ordentlig fart på startfältet. Torsdagens prognoser utlovade svaga, växlande vindar från söndag och några dagar framåt.

Sensationell seger

Fjolårets tävling präglades av ovanligt svaga vindar. Faktum är att det långa stunder rådde närmast stiltje även ute till havs, något som gjorde att resultatlistorna fick ett ovanligt utseende. Sensationell segrare blev Magnus Nordgren på en 7,02 meter lång minitonnare, en pyttebåt i sammanhanget.

Inför årets tävling behövde Lisa Fredriksson, skeppare på 13 meter långa och 9,5 ton tunga Bianchi, en man till i besättningen. Hon hörde att Magnus Nordgren var tillgänglig och valet var enkelt.

– Han vet ju hur man vinner och är dessutom en väldigt trevlig person, säger Fredriksson.

Hitta vinden

Att inte längre vara den som är ytterst ansvarig för besluten är inget som oroar Nordgren.

– Tvärtom, det kan bli ganska skönt. Dessutom känns det som att Bianchi har en väldigt lyhörd besättning där man får säga vad man tycker, säger Nordgren som har framgångsreceptet klart:

– Vindhastigheten så här års i våra vatten är i genomsnitt fyra meter per sekund. Då finns det bara ett knep - att leta vind.

TT