Kan få eget förbund efter skandalen

Publicerad 2015-05-20

Fotboll. De sexistiska och homofoba uttalandena från den italienske fotbollsbasen Felice Belloli kan bli räddningen för damfotbollen i Italien.

– Absolut, för det är först nu som problemen kommer upp till ytan, säger Maria Karlsson till TT.

Tanken är att Karlssons Brescia ska spela cupfinal mot Tavagnacco på lördag. Men spelarfacket och tränarorganisationen i damfotbollen i Italien har ställt ultimatum för att komma till spel.

Dels att Belloli får sparken. Dels att Italiens fotbollsförbund godkänner att damfotbollen bildar ett eget förbund.

"Lägsta prioritet"

Belloli är ordförande för la Lega Nazionale Dilettanti (LND) som är de lägre herrseriernas och damseriernas förening. Och det var i ett möte i LND som Belloli sade att "vi kan inte alltid prata om att ge pengar till de här lesbiska". Belloli är inte den förste som uttalat sig nedsättande om kvinnlig fotboll. Italienska förbundets ordförande Carlo Tavecchio har tidigare jämfört damfotboll och handikappidrott.

– Jag blev inte förvånad över Bellolis uttalande. Det var bara ytterligare ett bevis på att damfotbollen här i Italien har absolut lägsta prioritet, säger Karlsson.

– Men uttalandet är en skam för Italien och respektlöst. Inte bara mot oss damfotbollsspelare utan få synen på kvinnor.

Hon säger att alla är överens om att inte spela cupfinalen om de inte får igenom sina krav.

– Och blir det ingen ljusning alls under sommaren finns det risk för att ligan inte sätter igång till hösten, säger hon.

Vill bilda eget

Damfotbollen vill bilda ett eget förbund för att få mandat att bestämma över sina egna frågor.

– På så sätt kan damfotbollen utvecklas och till exempel använda pengarna som kommer från Uefa på rätt sätt. Jag har inga bevis (för att herrfotbollen har fått damfotbollens Uefa-pengar), men damklubbarna har i alla fall inte sett pengarna.

Den förra landslagsspelaren säger att hon pratat med Linda Wijkström som är generalsekreterare i den svenska serieföreningen Elitfotboll dam.

– Och hon har kontaktat Fifa och European Club Association, så även på högsta nivå vet man vad som händer. Det är viktigt, för det är Fifa och Uefa som kan sätta press på det italienska förbundet.

TT