Lindberg tror starkt på svensk OS-ansökan
Publicerad 2018-01-16
Olympiskt. Stockholm har väldigt stora möjligheter att få arrangera OS och Paralympics 2026, bara en ansökan skickas in.
Det tror SOK:s generalsekreterare Gunilla Lindberg.
– Då har vi i alla fall 80 procents chans att få spelen, säger hon till TT.
Utanför Sofiatornets fönster vid Stockholms stadion lade en snöstorm ett vitt täcke över Sveriges huvudstad. Innanför desamma förkunnade Sveriges olympiska kommitté (SOK) att försöken att få vinter-OS och Paralympics 2026 till Stockholm fortsätter.
Den senaste månadens besök från två av Internationella olympiska kommitténs (IOK) expertgrupper har gett blodad tand.
– De har gått igenom vårt koncept och vår budget, och vi har fått väldigt positiv feedback från dem. Vi känner varje, varje dag hur stödet ökar, säger SOK:s generalsekretare Gunilla Lindberg, som också sitter i IOK:s exekutiva kommitté.
Politikerna saknas
Hon säger att expertgrupperna, den ena med fokus på budgetfrågor, anser att den svenska kampanjen och dess tänkta finansiering ligger helt i linje med vad som behövs och krävs. Men en stor barriär återstår: politikerna.
– Det är inte det enda hindret, men det är en väldigt viktig fråga. Och det är därför som vi tar alla tillfällen i akt för att informera politikerna om varför det här är bra och varför det inte kommer att kosta så mycket pengar som man är rädd för.
Socialdemokraterna i Stockholms stad är positiva, men stödet från en politisk majoritet saknas. Inställningen var dock mer entusiastisk hos Allianspartierna efter mötet med SOK i december, och dialogen mellan parterna är pågående.
– Vi håller dem informerade, men vi har stor respekt för att det är en svår uppgift att vara politiker. Men vi ser med positiv tillförsikt på hur man tar till sig de stora förändringar som har skett sista halvåret kring hur man ansöker och hur man arrangerar OS, säger Richard Brisius, vd för den svenska OS- och Paralympicskampanjen.
Miljardbidrag
Han syftar på IOK:s nya riktlinjer kring ansökningsprocessen, som presenterades i oktober: ökat ansökningsbidrag på minst 8,88 miljarder kronor, ett kostnadstak på 13 miljarder kronor för att genomföra spelen, samt att själva ansökan inte behöver vara inne förrän i oktober nästa år.
Detaljerna för hur ett OS i Stockholm skulle se ut börjar också ta tydligare form. Eller Stockholm med omnejd, kanske vi ska säga, då planen i nuläget är att lägga alpina tävlingar i Åre, backhoppning och nordisk kombination i Falun, några ishockeymatcher i Södertälje och bob, rodel och skeleton ... utomlands.
– Vi ska besöka Lettland nästa vecka, Sigulda kommun (fem mil nordost om Riga). Vi tycker att det är ett intressant alternativ. Lettland har erfarenhet av internationella tävlingar och de vill renovera sin bana, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.
– Men det finns också banor i Tyskland och det finns banor i Norge.
Tävlingar på Stadion
Genom att lägga vissa tävlingar utomlands, och exempelvis backhoppningen i Falun, hoppas SOK komma undan med att endast bygga två nya arenor till ett eventuellt OS. Båda, en ishall för skridsko och en arena för längdskidåkning och skidskytte, är tänkta att placeras i Stockholms kranskommuner.
Dessutom ser Peter Reinebo framför sig hur man skulle kunna använda Stockholms stadion på ett spektakulärt sätt, genom att lägga tävlingar i big air och freestyle (hopp) där.
– Det skulle vara ett läckert sätt att binda ihop OS 1912 med 2026 på den här arenan, säger Peter Reinebo.
Senast den 31 mars ska en preliminär intresseanmälan lämnas in från kandidatstäderna. En formell ansökan ska komma in i oktober.
TT