Rolfö: "En dröm att ta sig hela vägen"

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2022-10-26

Förlusten i Champions League-finalen mot Lyon i våras var tung.

Vägen till revansch för Fridolina Rolfö och hennes Barcelona går via Malmö IP.

– Det är en dröm att ta sig hela vägen och den börjar nu, säger svenskan inför mötet med Rosengård.

Den svenska landslagsstjärnan Fridolina Rolfö njöt när hon kom till Malmö för torsdagens möte med Rosengård i gruppspelet av Champions League.

– Det känns fantastiskt bra. Jag är jätteglad att vara på svensk mark. Det var jättehärligt när man andades in den friska luften här, säger Barcelonastjärnan på en presskonferens i innandömet av Malmö IP.

”Gå hela vägen”

Under sin debutsäsong i storklubben Barcelona fick Rolfö knappt uppleva hur det är att förlora. I ligan blev det 30 segrar av 30 möjliga och 159–11 i målskillnad. Avståndet ner till tvåan Real Sociedad var hela 24 poäng.

I den viktigaste matchen för säsongen blev det dock förlust – franska Lyon vann vårens Champions League-final i Turin med 3–1.

– Det väcker något, säger Rolfö när hon får en fråga om finalförlusten.

– Att man verkligen vill att det ska gå hela vägen den här gången. Men man har också respekt för lagen som är med och man känner för varje år att det bara blir en bättre och bättre turnering. Men det är såklart en dröm att ta sig hela vägen och den börjar nu.

TT: Med tanke på er dominans i ligan – hur är det att ställa om till matcherna i Europa?

– Det är det här vi vill. Champions League är den största turneringen och det är här vi vill ta oss långt, säger hon och fortsätter:

– Det är olika ligor och olika spelstilar. Det är alltid en utmaning att möta lag ute i Europa och få mäta sig med andra lag, men det är det här vi älskar att göra.

Saknar världens bästa spelare

Rosengård slipper att möta Alexia Putellas, spanjorskan som de två senaste åren har blivit utsedd till världens bästa spelare. Putellas rehabiliterar sig just nu från en korsbandsskada, som stoppade henne från EM-spel i somras.

”Barça” har dock offensiva stjärnor så att det räcker och blir över. Såpass många att Rolfö för det mesta får ha utgångspositionen som vänsterback – i det svenska landslaget spelar hon oftast som vänsterforward.

– Jag minns att folk i början tyckte att det var galet att hon spelade som vänsterback, men för oss spelar hon som en yttermittfältare när vi har bollen. Ibland till och med som anfallare, säger Barcelonatränaren Jonatan Giráldez.

Rolfö svarade för nio mål på 26 ligamatcher och tre mål på elva Champions League-matcher under debutsäsongen i Barcelona.

– Hon är en attackerande spelare i vårt spelsätt. Hon har en fri roll när vi har bollen, och hon är öppen för att lära sig nya saker taktiskt. Förra säsongen lärde hon sig mycket, säger Giráldez.

”En skön känsla”

Den här säsongen har Rolfö fått speltid i samtliga ligamatcher – fyra från start och ett inhopp – och i helgen slog 28-åringen till med säsongens första mål i 4–1-segern mot Betis. Hon inledde på bänken i Champions League-premiären hemma mot Benfica förra veckan, men fick komma in i den 65:e minuten när Barcelona vann med hela 9–0.

– Vi har med oss en skön känsla efter Benficamatchen senast. Vi vill vinna den här matchen och kommer att göra allt för att lyckas, men samtidigt har vi respekt för vår motståndare. Man vet att svenska lag är väldigt bra strukturerade, säger Rolfö.

Nyckeln till seger mot Rosengård på ett utsålt Malmö IP (4 950 åskådare)?

– Vi behöver jobba mycket med vår rörelse i anfallsspelet för att luckra upp försvaret. Det blir vår utmaning, säger Fridolina Rolfö.