Unikt fall – men Brynäs anmäler inte

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2023-11-16

Tingsryds Pontus Netterberg har oönskat hamnat i fokus efter 5–0-segern mot Brynäs. Arkivbild.

Brynäs hade chansen att protestera sig till segern hemma mot Tingsryd i hockeyallsvenskan.

Men 0–2-förlusten står sig. Gävlelaget tänker inte utnyttja den ovanliga situationen.

”Vi tycker inte det åligger Brynäs IF att anmäla en annan förening för att få klarhet i vad regelverket säger”, skriver sportchefen Johan Alcén till GD.

Efter att ha spelat två perioder – och varit inblandad i 1–0-målet – fick Tingsryds Pontus Netterberg inte vara med mer i onsdagens match. Då hade det uppdagats att laguppställningen var felaktig, och bredvid Netterbergs tröjnummer 22 var i stället namnet på junioren Algot Blomdahl Aronsson uppskrivet.

– I andra pausen uppmärksammades domarna av Tingsryd att Netterberg inte fanns med i laguppställningen och därmed blir han diskad från matchen, säger hockeyallsvenskans domarbas Björn Wettergren till Aftonbladet.

Fokus på nästa match

Domarteamet noterade felet i matchrapporten, men utan något yrkande på straff mot Tingsryd. Därför var det enligt Svenska ishockeyförbundet upp till Brynäs om det skulle leda till några konsekvenser.

– Det är fritt fram för Brynäs att lämna in en protest om man vill ogiltigförklara matchen, sade Magnus Mårtensson, tävlingschef på hockeyförbundet, till Gefle Dagblad på torsdagsmorgonen.

Det kommer inte Brynäs att göra, meddelar sportchefen Johan Alcén.

”Vi tycker inte det åligger Brynäs IF att anmäla en annan förening för att få klarhet i vad regelverket säger. Vi förväntar oss, och utgår ifrån, att de som ansvarar för tävlingsreglerna reder i frågan. Vårt fokus ligger på matchen i morgon mot Västervik”, skriver Alcén till GD.

Kunde ha gett 5–0

Ska man tolka tävlingsbestämmelserna bokstavstroget hade en Brynäsanmälan kunnat leda till att Tingsryd förlorar matchen då man använt sig av en ”okvalificerad spelare”.

”Förening som spelat match med okvalificerad spelare ska anses ha förlorat matchen. Om den icke felande föreningen vunnit matchen gäller det uppnådda målresultatet. I annat fall räknas målresultatet som 5–0”, står det.