Trots straffet – Verstappen vann i Las Vegas

Mikael Forsell/TT

Publicerad 2023-11-19

Trots kritiken mot spektaklet i Las Vegas trivdes Max Verstappen bra på "The strip".

Trots tidsstraff för vårdslös körning vann Max Verstappen formel 1-tävlingen i Las Vegas, som han kritiserat så hårt.

– Det var riktigt roligt där ute, säger Verstappen efter loppet.

Max Verstappen tog sin 18:e seger för säsongen efter att ha hamnat i onåd hos domarna och tvingats till ett för tidigt depåstopp efter att ha blivit påkörd av en annan bil. Men den nederländska världsmästaren utnyttjade rivalen Charles Leclercs misstag och kunde gå i mål i som segrare.

”Tufft”

Ferraris Leclerc stod i första startrutan, men prejades i starten av banan av Verstappen som tog över ledningen. Tävlingsledningen ansåg dock att Red Bull-föraren varit vårdslös och utdömde ett tidsstraff på fem sekunder för manövern.

– Det var tufft. Jag försökte ta chansen i starten, men vi bromsade båda för sent och jag tappade greppet så vi hamnade utanför banan, säger Verstappen i segerintervjun.

Länge såg Leclerc ut att kunna utmana, men monegasken gjorde en miss vid en inbromsning med sju varv kvar och tappade andraplatsen till Verstappens stallkamrat Sergio Perez. På sista varvet kunde dock Leclerc köra om Perez och ta tillbaka andraplatsen.

Sex miljarder

Formel 1-cirkusen återvände till Las Vegas efter drygt 40 år och körde tävlingen på en tillfällig stadsbana på och kring det berömda casinostråket ”The strip”, som kostat arrangörerna mellan fem och sex miljarder kronor bygga upp.

Tävlingen kom till för att öka uppmärksamheten för formel 1 i USA och paraden av kändisar i depån inför tävlingen var större än vanligt, med namn som David Beckham, Zlatan Ibrahimovic, Kylie Minogue och Rihanna i spetsen. Justin Bieber fick äran att vifta med den svartvitrutiga flaggan vid målgången.

Men många förare var kritiska till tävlingen.

– Det är 1 procent tävling och 99 procent show, sade till exempel Max Verstappen inför deltävlingen i Las Vegas.

Nästa söndag körs årets sista formel 1-tävling, i Abu Dhabi.