Så ska Åberg lyckas i debuten på Augusta

The Masters 2024: Allt om majorn på Augusta • TV-tider & starttider

Carl Göransson/TT

Publicerad 2024-04-11


Är Ludvig Åberg en kylig strateg med bra touch på greenerna?

I så fall kan det räcka långt i Masters på Augusta National.

– Banan passar honom, säger mentorn Peter Hanson.

I dag inleder Ludvig Åberg sin majordebut i US Masters, en tävling som Peter Hanson själv spelade fyra gånger och var nära att vinna 2012. En ledning inför söndagen blev en tredjeplats till slut – och den nu 46-årige skåningen vet vad som väntar Åberg när han i kväll, svensk tid, slår ut på hål 1 framför Augustas klubbhus.

– Mentalt finns många utmaningar. Det är ju första gången han är här och det gäller att anpassa sig till situationen – uppmärksamheten, publiken och mystiken med den här banan. Men jag tycker att han imponerade mycket i hur han hanterade debuten i Ryder Cup i höstas, säger Hanson och blickar ut över Augustas ”Amen Corner”.

– Här gäller det att ha kylan, styrkan och modet att hålla sig till sin ”gameplan” även om man kanske gör en bogey på de första hålen. Kan Ludvig lyckas med det och bara mala på så tror jag att han kommer att ha en jättebra chans att vara med där uppe i helgen.

”Inget snack”

Peter Hanson tror nämligen att Augusta National är en bana som passar det 24-åriga stjärnskottet från Eslöv.

Från tee är Åberg en av de mest långtslående.

– Det är en bra driverbana för honom, inget snack om det. På några hål slår han spoon, annars driver. Han har en enorm styrka, både med sin längd och att han ofta slår väldigt rakt. Åtminstone på sex, sju, åtta av hålen är det stor belöning om man slår både långt och rakt.

På inspelen gäller det att veta var man helst ska hamna – och kanske framför allt var man absolut inte ska placera bollen på och kring Augustas luriga greener.

– Det kan se ut som att spelarna kanske inte slår så bra slag ibland. Men man spelar med en strategi soḿ gör att man ger sig en möjlighet att putta uppför, för straffet är så hårt om man missar på fel ställe här, säger Peter Hanson.

När han började jobba med Åberg för knappt två år sedan var närspelet runt greenerna den svagaste länken i spelet, något som enligt Hanson har utvecklats mycket sedan dess.

”Upp och ner”

På greenerna gäller det förstås att den blågula världsnian har en bra vecka om han ska kunna slåss om segern.

– Det är stora greener och mycket lutning, de som har en väldigt bra längdkänsla och touch brukar klara sig bra här. Luddes puttning har varit lite upp och ner de senaste veckorna, men han har jobbat hårt med den för att komma hit och känna sig trygg över puttern, säger Hanson.

Han tror också att erfarne caddien Joe Skovron är en viktig framgångsfaktor för Åberg den här veckan.

– Det är mycket lättare för Ludvig att pegga upp här, när han har en caddie som vet hur vinden snurrar och vad som händer på söndag eftermiddag.

Det återstår att se om Åberg kan vara med och slåss om segern då.