Torneklint: "Värst för de drabbade i Kina"

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Armand Duplantis och de andra friidrottsstjärnorna stoppas från att tävla i Kina i vår. World Athletics har flyttat inne-VM ett år framåt i tiden.
Foto: Hassan Ammar/AP/TT
Armand Duplantis och de andra friidrottsstjärnorna stoppas från att tävla i Kina i vår. World Athletics har flyttat inne-VM ett år framåt i tiden.

Inne-VM i friidrott i Kina skjuts upp i ett år på grund av coronaviruset.

Sveriges förbundskapten Karin Torneklint köper beslutet.

– Trots allt måste man tänka att det är värst för dem som drabbas. De som bor i Kina har en tuff situation. Sedan är det väldigt tråkigt för våra aktiva som missar ett mästerskap, säger hon.

Mästerskapet skulle ha hållits i Nanjing den 13-15 mars, men kommer nu att arrangeras i mars 2021. Det meddelade det internationella friidrottsförbundet World Athletics i ett pressmeddelande.

Nanjing ligger 60 mil från den hårdast drabbade staden Wuhan.

"Rådet från vår medicinska avdelning, som står i kontakt med WHO (världshälsorganisationen), är att spridningen av coronaviruset både i Kina och utanför landet fortfarande ligger på en så bekymmersam nivå och att ingen ska gå vidare med en så stor sammankomst som kan tvingas ställas in", skriver World Athletics.

Organisationen har också tittat på möjligheten att flytta tävlingarna till ett annat land, men valt att inte göra det på grund av risken att coronaviruset kan spridas också till andra länder.

Johan Storåkers, ordförande för friidrottsförbundet, tycker att det var klokt av internationella friidrottsförbundet World Athletics att skjuta upp inomhus-VM som en följd av coronaviruset.

– Jag tycker det verkar vara ett väl underbyggt beslut. Det handlar om de medicinska risker som ett inomhus-VM kunde ha medfört med tanke på läget. Men sedan hade det utöver det säkert varit diskussioner om den idrottsliga delen då en naturlig följd av det medicinska läget hade varit att flera avstått mästerskapet, säger han till TT.

Påverkar inte OS-satsningen

Karin Torneklint och förbundsledningen skulle snart åka på en planeringsresa till Åbo när beskedet kom.

– Ja, nu kan vi stryka den punkten, säger hon till Aftonbladet.

Torneklint påpekar för tidningen att OS-säsongen inte påverkas särskilt, med undantag möjligen för de aktiva som tänkt jaga ett kvalresultat på mästerskapet.

– Nu kan de aktiva välja att försöka toppa sig till tävlingar som ligger tidigare i planeringen, säger förbundskaptenen till Aftonbladet.

Johan Storåkers:

– Det kan finnas aktiva som känner besvikelse en sådan här dag. Inne-VM är ändå ett viktigt globalt mästerskap och om man byggt upp förväntningar inför det så är det speciellt att få besked att det är förskjutet i tid.

Viss förvåning

Torneklint uttrycker ändå en viss överraskning över att beskedet om det flyttade mästerskapet kom redan nu.

– Jag hade nog inte förväntat mig ett så snabbt besked. Det enda vi har hört är att man ska avvakta och se, men man förstår att de funderat på det, säger hon till Radiosporten.

I ett sms till Aftonbladet skriver stavhoppsstjärnan Armand Duplantis:

"Jag har blandade känslor. Det hade ju varit kul att tävla på ett inne-VM men det är också skönt att inte riskera att bli sjuk".

Publicerad: