Ebba Andersson: Det har absolut stärkt mig

avTT

Publicerad:
Foto: Anders Wiklund/TT
Ebba Andersson under fredagens presskonferens inför starten av Ski Tour 2020.

Sett till den här vintern finns det egentligen bara ett stort svenskhopp inför Ski Tour 2020, som inleds i dag.

Ebba Andersson jagar både sin första världscupseger – och Therese Johaug.

– Det här är något som jag har tänkt på väldigt länge, säger hon.

Förutom doldisen Linn Svahns tre världscupsegrar har det mestadels varit en knackig säsong för det svenska längdlandslaget.

Herrarna har precis som de senaste åren haft det kämpigt, samtidigt som de blågula damerna åkt på det ena bakslaget efter det andra. Först skadade sig Ebba Andersson, sedan belades Frida Karlsson med tävlingsförbud efter oroande värden i ett hälsotest, och nu senast har Stina Nilsson ställt in resten av säsongen. Dessutom har Charlotte Kalla inte gått att känna igen.

Pressade Johaug

Ljuset i mörkret är kanske ändå Andersson, som nu är tillbaka för fullt, och som förra helgen i Falun visade att hon kan ge självaste Therese Johaug en match. Norskan vann till slut masstarten, som väntat, men pressades rejält av svenskan, som fortfarande jagar sin första seger i världscupen. Insatsen ger ändå Andersson råg i ryggen inför svensknorska Ski Tour 2020, som inleds i Östersund i dag.

– Jag känner att formen har börjat komma och det har känts bra under den senaste tiden, och särskilt med tanke på det senaste loppet i Falun. Det har absolut stärkt mig, säger Andersson.

Att touren inleds i den jämtska residensstaden, tillika Anderssons hemstad, är ett trumfkort, tror 22-åringen.

– Ja, det hoppas jag. Jag hoppas att det blir ett bra publikstöd längs banan, det känns stort att få inleda här i Östersund.

– Det är en jättefin bana, det händer väldigt mycket. Jag går in med inställningen att det kommer att passa mig bra.

Högre mål nu

När hon ställde upp i Tour de Ski vid årsskiftet – tillsammans med Ski Tour 2020 ett av säsongens stora mål – hade hon precis kommit tillbaka från en knäskada och inte tävlat i världscupen den här säsongen. Hon har därför helt andra förväntningar på sig själv inför dagens 10-kilometerslopp, som markerar starten på touren.

– De är absolut högre än när jag gick in i Tour de Ski. Då visste jag inte ens hur knäskadan, som jag precis rehabat, skulle reagera på intensivt tävlande. Jag tog mig an de första loppen med lite osäkerhet.

Ski Tour är något som hon har haft i tankarna ända sedan förra säsongen tog slut.

– Jag är väldigt laddad, det här är något som jag har tänkt på väldigt länge, under hela försäsongen och under tävlingarna i vinter.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Östersund