Så startar Sverige i Nations League-premiären

Av:  Henrik Skiöld/TT

Alexander Isak.
Alexander Isak.

Alexander Isak blir ensam central anfallare i kvällens Nations League-premiär mot Slovenien.

Ensam är stark.

Men hur stark är Isak just nu?

Isak vräkte in mål för Real Sociedad förra säsongen och var flitigt lyckosam även som avslutare i landslaget.

Den här säsongen har det gått betydligt tyngre – bara sex mål i spanska ligan. Det är nästan två tredjedelar färre än de 17 han åstadkom säsongen 2020-2021.

– Självförtroendet är kanske inte på samma ställe som det var förra året vid den här tiden, men han är fortfarande en fantastisk fotbollsspelare.

– Han gjorde en fantastiskt bra säsong förra året med massvis av mål. I år har det tagit emot lite med färre mål. Däremot tror jag att han har vuxit som spelare utifrån ett större perspektiv. Med erfarenhet lär man sig nya saker, säger Janne Andersson.

Förbundskaptenen förlitar sig på Isak när Nations League drar igång för svensk del mot Slovenien i Ljubljana.

Joel Andersson får chansen

Det här laget ställer han på benen i en 4–3–3-formation:

Robin Olsen – Joel Andersson, Carl Starfelt, Joakim Nilsson, Ludwig Augustinsson – Kristoffer Olsson, Jesper Karlström, Emil Forsberg – Dejan Kulusevski, Alexander Isak, Viktor Claesson.

Joel Andersson går före Emil Krafth i kväll. Ytterbacken från Midtjylland har sex landskamper bakom sig, den senaste mot Danmark i november 2020. Nu gör han debut i tävlingssammanhang.

Carl Starfelt har blott fyra framträdanden i blågult, ingen i en tävlingsmatch, men få chansen nu när Victor Nilsson Lindelöf och Filip Helander är skadade och Marcus Danielson valt att sluta i landslaget.

Jesper Karlström får fortsätta i den defensiva mittfältsrollen efter debuten mot Polen i den avgörande – och förlorade – playoffmatchen till VM i mars.

I övrigt bjuder inte Janne Andersson på några överraskningar.

Mer anpassning

På fredagens presskonferens gav förbundskaptenen en bild av den förändringsprocess som inleds i kväll.

– Våra utgångspositioner blir mer anpassade efter de spelare som spelar, som vi tror kommer att vara tongivande spelare de kommande åren. Då vill jag se att de spelarna gör vad de gör i sina klubblag på ett bra sätt. Vägen in i landslaget ska bli lite kortare.

– Nu ändrar vi riktning lite och spelarnas reaktion har varit positiv. Men oavsett vilket spelsätt vi har måste vi behålla vår tydlighet. Tappa inte det, har varit spelarnas genomgående budskap när vi pratat med dem.

Publisert: