Allt du behöver veta inför VM-playoff

David Hjorter/TT

Publicerad 2022-03-15

Anthony Elanga har gjort sju mål på åtta U21-landskamper för Sverige. Blir det A-landslagsdebut mot Tjeckien nästa vecka? Arkivbild.

Tas Anthony Elanga för första gången ut i A-landslaget?

Är Zlatan Ibrahimovic med trots att han är avstängd mot Tjeckien?

Vad händer med Ryssland efter uteslutningen?

Här försöker vi svara på de viktigaste frågorna inför Sveriges playoff till fotbolls-VM i Qatar.

+ Hur tar sig Sverige till VM?

Två segrar krävs. Först i semifinalen mot Tjeckien hemma på Friends arena i Solna om drygt en vecka, torsdag 24 mars, och sedan Polen i finalen i Chorzow fem dagar senare.

+ Varför går Polen direkt till playoff-finalen?

Det beror på att Fifa och Uefa uteslutit Ryssland från allt internationell fotboll på grund av invasionen av Ukraina. Sverige stöttar beslutet men tycker att Polen borde fått möta ett annat lag i semifinalen. ”Helt uppåt väggarna ur ett sportsligt perspektiv”, sade Sveriges förbundskapten Janne Andersson i en kommentar.

I stället för att möta Ryssland om en vecka kommer Polen spela en landskamp mot Skottland som förberedelse inför playoffinalen.

+ Vilka lag gör upp om de två andra, återstående europeiska VM-platserna?

Skottland, Ukraina, Wales och Österrike spelar om en plats. Italien, Nordmakedonien, Portugal och Turkiet om en.

Slutspelet med Skottland, Ukraina, Wales och Österrike kommer att avgöras i juni eftersom Ukrainas playoffsemi mot Skottland i Glasgow har flyttats fram på grund av kriget.

+ Väljer Anthony Elanga Sverige?

19-åriga stjärnskottet Anthony Elanga har slagit igenom stort i Manchester United den här säsongen. Janne Andersson har hintat om att anfallaren kommer att vara med i Sveriges trupp som presenteras i morgon, onsdag, klockan 12.

Elanga har ännu inte spelat någon A-landskamp för något landslag och kan fortfarande välja om han vill representera Sverige (födelseland där han spelat på U21-nivå), England (där han bott sedan han var 12 år) och Kamerun (faderns hemland).

+ Finns Zlatan Ibrahimovic med i truppen?

Milans 40-årige veteran är avstängd efter att ha dragit på sig sin andra varning i VM-kvalet i förlustmatchen mot Spanien (0–1) i november.

Tar Andersson ändå ut den skadebenägna anfallsstjärnan i hopp om att han kan vara tillgänglig i en eventuell playoffinal mot Polen?

+ Hur är Tjeckiens status?

Tjeckien överraskade positivt och tog sig till EM-kvartsfinal i somras, bland annat tack vare fem mål från anfallaren Patrik Schick. Schick, som gjort 20 mål för Bayer Leverkusen i Bundesliga den här säsongen och ligger tvåa i skytteligan, har varit skadad den senaste månaden men är uttagen i truppen till matchen mot Sverige.

I VM-kvalet slutade Tjeckien på tredje plats bakom Belgien och Wales i grupp E och tog sig till VM-playoff genom Nations League.

+ Är det säkert att Ryssland inte får vara med?

Nej, ryska fotbollsförbundet har överklagat avstängningen till Idrottens skiljedomstol (Cas) som väntas komma med ett besked i ärendet på fredag.

Om Cas underkänner avstängningen sitter Fifa i ett svårt läge. Sverige, Tjeckien och Polen alla sagt att de vägrar möta ett ryskt lag under kriget. Ett alternativ då skulle kunna vara att Ryssland får en gratisplats till VM.

+ När avgörs VM?

21 november-18 december i Qatar. Följande europeiska lag är kvalificerade: Tyskland, Danmark, Belgien, Serbien, Spanien, Frankrike, England, Schweiz, Nederländerna.