Landslagets superinhoppare om livet i Italien

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2023-09-11


Sverige-Österrike: Allt om ödesmatchen i EM-kvalet

Färska Serie A-proffset Jesper Karlsson är landslagsinhopparen som levererar.

Dags för en plats i startelvan snart? Det tror han inte.

– Man kommer hit som vanligt och bara försöker göra sitt bästa. Det är många bra spelare här, säger han.

Ett underbart frisparksmål mot Azerbajdzjan i mars följdes av inlägget som Viktor Claesson nickade in mot Estland i lördags.

Karlsson, 25, gör avtryck så fort han han kommer in på planen. Om kommentarer på sociala medier ska tas som någon form av måttstock är han en supporterfavorit.

Men därifrån till att slå sig in i landslaget från start i skarpt läge är steget... ja, hur långt? Tillräckligt långt, tror han, med tanke på att han i första hand konkurrerar med spelare som Emil Forsberg och Dejan Kulusevski.

– Jag är nöjd med de minuter (elva plus tillägg) jag fick och det jag gjorde på planen, säger han.

Högst sannolikt får han göra sig beredd på ett nytt inhopp i – det förmodligen avgörande – EM-kvalet mot Österrike på Friends arena på tisdag.

Trivs i Bologna

Karlsson svarade för 37 mål och 26 målgivande passningar på 93 ligamatcher under tre säsonger med AZ Alkmaar. Det var inte frågan om han skulle lämna klubben, snarare när och var han skulle hamna.

Mängder av klubbar högg, men först när Bologna klev in rörde det på sig på allvar.

I slutet av augusti var övergången klappad och klar.

– Det var lite senare i transferfönstret än vad man kanske hade tänkt. Det är många saker som ska stämma. Klubbarna ska komma överens, sportcheferna ska bli glada. Det är en jobbig period så här på sommaren.

– När Bologna kom in i bilden pratade jag med Svanberg (landslagskompisen Mattias, tidigare i klubben) och med Dejan.

TT: Bologna blev huvudspåret när de väl visade intresse?

– Ja. Det var några andra med i snacket, men när jag resonerade kring vad som är bäst för mig så landade det i det. Jag är väldigt nöjd med flytten och hur det har känts i klubben sedan jag kom dit.

Letar lägenhet

TT: Det är bara några veckor sedan du kom till Italien. Har du hunnit finna dig tillrätta?

– Inte riktigt än. Vi försöker hitta lägenhet, men i laget och klubben och i matcherna har det känts bra.

Jesper Karlsson har snabbt vunnit tränaren Thiago Mottas förtroende. Han hade inte varit på italiensk mark i många dagar när han fick 31 minuter mot Juventus i Turin. Bologna klarade en stark poäng i och med att matchen slutade 1–1.

Veckan därpå spelade han 85 minuter hemma på Stadio Renato Dall'Ara, när Bologna vände 0–1 till 2–1 mot Cagliari.

TT: Vad har du fått för intryck av klubben och Thiago Motta?

– Bra, tycker jag. Han kan inte så mycket engelska, så det är lite negativt. Vid träningar och genomgångar brukar vi ha en tolk. Han är tydlig med vad han vill och hur han vill spela med mig.

Får språkhjälp

TT: Har du börjat plugga italienska än?

– Lite grann. Dejan (Kulusevski) hjälper mig, Albin (Ekdal) försöker också. Dejan kommer med mycket grejer hela tiden. Det gäller att hänga med.

Karlsson är en motiverad elev. Han inser språkets betydelse, universalnyckeln för att förstå, göra sig förstådd och göra sig nya, italienska bekantskaper.

– I Holland kom man undan med att man kunde prata engelska. Nu känns det som att det kommer att bli viktigt att lära sig språket, säger han