Supportrarnas längtan uppfylld: "Känns overkligt"

Emil Davidson/TT

Publicerad 2024-04-07

Den första allsvenska matchen i Västerås sedan 1997 slutade i förlust, 0–1 mot Elfsborg.

Men staden visade verkligen sitt intresse. TT var på plats under den folktäta marschen till arenan.

– Det känns för overkligt att vi faktiskt spelar i allsvenskan nu, säger den trogna VSK-supportern Johan Hjulström.

Med en timme till utsatt marschtid är Stora torget i Västerås fortfarande relativt tomt.

Människorna är fortfarande på någon av de närliggande restaurangerna eller sportbarerna. Där inne är ljudnivån hög, de lediga platserna svåra att upptäcka och överallt hänger grönvita flaggor, halsdukar, mössor och tröjor.

Några minuter före klockan 15 väller dem ut på torget. Grönvita supportrar som för första gången på 27 år ska se allsvensk fotboll på hemmaplan.

– Det är en jättespeciell känsla just nu, säger Johan Hjulman som tidigare i januari prisades som Sveriges bästa supporter för sitt trogna stöd för VSK.

Fyra tidigare säsonger har klubben spelat i Sveriges högsta fotbollsserie.

1997, efter en förlust i nedflyttningskvalet mot Häcken, avslutades den senaste allsvenska sejouren. Det var starten på flera år av ekonomisk kris för en klubb som flera gånger varit nära att gå i konkurs.

”Absolut i botten”

Johan Hjulström, VSK-supporter sedan barnsben, har varit med på hela resan, och minns tillbaka:

– Jag fick ju se oss i allsvenskan, jag var 15 då, men sedan har det gått mer en ett kvarts sekel. Bara att få se allsvensk fotboll igen på hemmaplan betyder extremt mycket.

Den resultatmässigt tuffaste perioden, sju säsonger mellan 2012 och 2018, harvade Västerås i division 1. 2015 låg klubben, med 30 minuter kvar av säsongen, på nedflyttningsplats till tvåan. Men Västerås klarade sig heroiskt kvar.

– Då var vi absolut i botten. Ekonomin var obefintlig, den var inte bara usel. Då började vi anstränga oss för att få ihop klubben igen från supporterhåll, vi har liksom varit med och vänt upp, säger Johan Hjulström.

– Även publikmässigt har det exploderat. För tio år sedan hade vi 300 på läktaren, säger Hjulström.

Staden sluter upp

Annan är situationen nu. Inför söndagens allsvenska hemmapremiär mot Elfsborg visade Västerås stad verkligen upp sitt intresse. Över 7 000 sålda biljetter innebär nytt publikrekord för VSK, och en stor del av besökarna slöt upp inför marschen mot Hitachi Energy arena och Rocklunda, norr om Västerås centrum.

Sångerna ekade mot väggarna, flaggor vajade i vinden och bengalröken följde de förväntningsfulla supportrarna.

– Det är bara positiva vindar i staden nu, säger Hjulström.

Även i premiäromgången, borta mot AIK, slöt Västerås upp. Bortaföljet, mellan 3 000 och 4 000 personer enligt klubben själva, imponerade.

”Drömt om detta i många år”

Vad betyder det för staden att vara tillbaka i allsvenskan?

– Det betyder så klart enormt mycket. Allsvenskan är nog det största varumärket du kan få till en stad.

Vad betyder det för dig personligen?

– Det här har jag drömt om i många, många år. Tidvis har det varit drömmar man trodde att man aldrig skulle uppnå för vi har varit så dåliga. Men nu har vi gjort det.

Andreas Nilsén, en av supportrarna på stadens uteserveringar, håller med. Han föddes 1996, ett år före den senaste allsvenska sejouren, och har aldrig upplevt allsvensk fotboll i sin hemstad.

– Under alla mina år så har vi fått avnjuta gräsfotbollens stuk. Nu ska vi äntligen få se på de fina lagen och sätta Västerås på kartan igen, säger han.

Inför matchen trodde både Nilsén och Hjulström på VSK:s första allsvenska vinst 2024, efter 0–1 mot AIK i premiären.

Den får de vänta ytterligare på. VSK-fansen fick istället se Max Larsson missa straff vid ställningen 0–0 och fem minuter senare gjorde Elfsborgs Noah Söderberg ett riktigt drömmål på volley åt andra hållet. Slutresultatet, 1–0 till Elfsborg, innebär att VSK fortfarande är mållösa i allsvenskan 2024.