TT-Sport

"Så fort man säger skateboard blir folk – wow"

Av: 

TT

TT-SPORT

Skateboard gör historisk debut på sommarspelen i Tokyo.

Sporten är populär – och svenska medaljhoppet väcker uppmärksamhet i OS-byn.

– Så fort man säger skateboard så blir folk ”Åh wow”...

Oskar Rozenberg Hallberg, tvåfaldig världsmästare från 2017 och 2019 i parkdisciplinen, är på plats i OS-byn och tränar för fullt.

Många blir intresserade, berättar han.

– Det är väldigt speciellt. Man åker runt på sin bräda, asfalten gör massa ljud och folk bara kollar, säger han och berättar om människors reaktion när han presenterar sig.

– Det känns som de blir väldigt intresserade.

”Mycket som spelar in”

Om den nya sporten är populär i OS-sammanhang så är reaktionerna inför OS mer tudelade inom skejtvärlden.

– Det är väldigt hett för det är väldigt kontroversiellt, säger Oskar Rozenberg Hallberg och fortsätter:

– Och även om jag är väldigt positivt inställd till OS och tycker det är fantastiskt att vara här, så kan jag också förstå de som riktar kritik och menar att det inte är en bra representation av vad skateboard faktiskt är.

Om många sporter handlar om direkt mätbara resultat så har skateboard fler parametrar, förklarar svenska skejtaren.

– Jag vill inte att skejten ska utvecklas åt det hållet – att det bara är den som gör de tekniskt svåraste tricken som vinner. För det är så mycket som spelar in och är viktigt och som man måste tänka på även i en tävling: kreativitet, individualitet, spontanitet, svårighetsgrad och utföranden av trick.

”Ha en bra mix”

I Tokyo kan Sverige ha chans till medalj – för även om topp-20 på världsrankingen innehåller tio amerikaner får bara tre åkare från varje land vara med i OS.

Första skate-tävlingen hölls i början av sommarspelen – då tog japanska Yuto Horigome hem OS-guldet i street-disciplinen. I den andra grenen park som nu är aktuell handlar det om skejting i en skejtparksmiljö.

Åkaren får tre 45-sekundersåk på sig, förklarar Oskar Rozenberg Hallberg.

– Under dessa 45 sekunder ska du utnyttja helst hela parken eller så mycket som möjligt, göra svåra tricks såklart. Du ska ha en bra mix och bra variation på dina tricks och du ska ha en bra stil och kunna göra något oväntat som de andra inte gör. Något mer unikt.

TT: Har du ett ess i rockärmen?

– Jag håller på att jobba för att se om jag kan få fram några ess. Men det är hemligt.

Publisert: