Dagens namn: Simon, Simone

Derbyt: Bröderna Bergvalls elände Besaras lycka

Publicerad 2024-06-02

Djurgårdens sex matcher långa segersvit bröts av ett svidande nederlag i Stockholmsderbyt.

Hammarby delade ut en rejäl propp.

Organisatören bakom 3–0-segern och som så ofta i derbyn: Nahir Besara.

– Obeskrivligt, säger han.

Tidigt gick de in i huvudrollerna i det heta Tele2-derbyt i fotbollsallsvenskan: Djurgårdens inhoppare Theo Bergvall, 19, och Hammarbys veteran Besara, 33.

Det här hände, inom loppet av några minuter:

Bergvall ersatte tidigt knäskadade Pjotr Johansson. Det första han gjorde var att slita ned Bazoumana Touré, som spelats fram av Besara. Välplacerade domaren Mohammed Al-Hakim blåste, pekade på straffpunkten och varnade Bergvall.

Fram klev Besara, som precis varit ytterst nära ett självmål men hade turen att pricka sin egen målvakt Oliver Dovin. Besara placerade säkert in 1–0 bakom Jacob Widell Zetterström efter en kvarts spel.

– Förra derbyt sköt jag åt andra hållet, så jag bytte hörn. Det var så pass bra tryck att han inte nådde den, säger Besara till Max.

Allt annat än den derbydebut unge Bergvall hade hoppats på när han skickades in på planen.

– Stackar'n blev precis inbytt och råkar dra på sig en straff, säger Besara omtänksamt.

”Sämsta tänkbara”

– Det är väl den sämsta tänkbara aktionen som inträffar. Jag råkar springa in i hans hälar, jag ser honom (Touré) inte. Det är tufft när det händer, men det är bara att tänka på nästa aktion, säger Theo Bergvall.

Lillebror Lucas spelade samtidigt sitt sista derby på ett tag. I sista allsvenska matchen för den här gången (?) innan flytten till Tottenham bidrog han till familjen Bergvalls eländiga söndag.

Hans vårdslösa tackling gav inte bara gult kort, den bäddade också för frisparksspecialisten Nahir Besara. Den lurigt slagna, studsande frisparken från 30-talet meter smet in i Widell Zetterströms högra hörn.

2–0 till Hammarby efter 28 minuter, säsongens fjärde och femte mål av Besara – och game over för Djurgården?

Nja, det lag som gick in till till derbyt med sex raka segrar gick förstås inte att räkna bort med 60 minuter plus tillägg kvar.

Hammarby ny trea

Lucas Bergvall var ytterst nära att reducera när Djurgården ökade trycket och forcerade rejält före pausen.

I stället rullade Bazoumana Touré in 3–0 halvvägs in i andra halvlek och då – om inte förr – var Djurgården ett slaget lag.

Hammarby smet i och med segern förbi Gais och är ny fyra i serien, som nu gör ett fem veckor långt uppehåll. Vinnare på Tele2 arena var även Malmö FF. Försprånget till tvåan Djurgården är uppe i sju poäng. Då har MFF spelat en match mer.