Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Kritik efter derbyt: "Sprider sig i landet"

Publicerad 2024-10-24 13.56

Pyroteknik och bangers har förekommit på flera allsvenska matcher den senaste tiden, inte enbart på det avbrutna derbyt mellan Hammarby och Djurgården. Arkivbild.

Det görs för lite för att motverka negativ supporterkultur i Sverige. Det säger en majoritet av Svenska fotbollförbundets 24 distrikt. Flera av dem pekar också på hur läktarstöket i herrallsvenskan sprider sig till ungdoms- och breddfotbollen ute i landet.

Det avbrutna derbyt mellan Hammarby och Djurgården i söndags har gett nytt bränsle till diskussionen om säkerheten, stämningen och supporterkulturen på svenska fotbollsarenor. I efterdyningarna har kritik riktats mot såväl polis som klubbarna.

TT har kontaktat samtliga 24 distrikt inom Svenska fotbollförbundet (SvFF) för att dels höra vad de tycker om arbetet för att motverka negativ supporterkultur, dels hur arbetet ser ut i distrikten.

En klar majoritet, 13 av de 20 distrikt som svarat, tycker att det görs för lite på nationell nivå.

– Vi gör inte tillräckligt. Det är så klart ett samhällsproblem, men också ett fotbollsproblem, säger Birger Jonsson, ordförande i Västmanlands fotbollförbund och fortsätter:

Sprängmedel och nagelfil

– Det kan inte vara meningen att man ska kunna komma in med ett halvt ton sprängmedel på en fotbollsarena, men inte komma in ens med en nagelfil på Arlanda.

Jonsson får medhåll av bland andra Tommy Bodin, ordförande i Västerbottens fotbollförbund:

– Jag tycker att det görs alldeles för lite. Det behövs ännu mer kontroll av personal. Men också kontroll vid entré. Nackdelen blir ju att det tar flera timmar att komma in på arenan då.

De allra flesta av distrikten runtom i Sverige påpekar att problembilden är komplex, precis som potentiella lösningar. Många säger också att SvFF gör mycket bra på området, precis som klubbarna och Svensk elitfotboll (Sef).

”Stor fara och risk”

Många distrikt säger också att deras verksamhet ligger långt från elitfotbollens problem, men flera lyfter dock att det som händer på de herrallsvenska läktarna får konsekvenser ute i landet. Peter Ekvall är vd på Skånes fotbollförbund:

– Vi ser tyvärr en tendens att det börjar bli populärt att kopiera det som händer på elitföreningarnas matcher, att man tar med det till den lilla matchen, säger han.

– Det är en stor fara och risk att det sprids ner till breddfotbollen. Där ute finns inte den säkerhetsanordningen som det finns på en elitmatch med polis och räddningstjänst och hela apparaten.

Ekvall får medhåll av bland andra Patrik Gustafson, distriktschef för Göteborgs fotbollförbund:

”Det finns en förebildsproblematik som gör att dålig supporterkultur sprider sig neråt”, skriver han i ett mejlsvar.