"Här för att hitta en väg och gemensam kraft"

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2021-06-07

Mikael Stahre fick sparken från IFK Göteborg för sju år sedan.

Nu har han kallats in för att frälsa klubben efter en tung vår.

– Jag tror mig veta att jag är här för att hitta en väg och gemensam kraft, säger han.

IFK Göteborg lyckades bara vinna en allsvensk match under våren. I stället radade laget upp hela sex oavgjorda matcher på åtta omgångar.

Det ledde till att tränaren Roland Nilsson fick sparken i förra veckan och i söndags fick även andretränaren Ferran Sibila gå.

In i stället: tidigare "Blåvitt"-tränaren Mikael Stahre, själv sparkad från klubben hösten 2014, trots en andraplats i allsvenskan den säsongen.

– Jag trodde kanske att jag skulle få sluta i ett annat läge. Så det var tufft där och då, säger han.

Samtidigt, fortsätter Stahre, fick han ju nytt jobb hos kinesiska Dalian relativt snart efteråt. Han har sedan dess även hunnit träna Häcken, San Jose i den amerikanska ligan och nu senast norska Sarpsborg.

– Jag har fått göra ganska mycket roliga grejer. Så jag kan säga att det var tråkigt att sluta, men det finns ju upp och ner-sidor med allt, säger han.

Mikael Stahre höll relativt låg profil under sin första träning på Kamratgården. Han ville hellre få lite koll på spelarna, berättar han.

– Men ni kommer att se mig driva varje träning stenhårt från och med i morgon, säger han.

"Ovanligt bra"

Han kommer till ett IFK Göteborg i viss poängnöd efter vårens kryssfest. I alla fall om den oförändrade målsättningen att slåss i toppen av tabellen ska kunna bli verklighet.

Enkelt uttryckt handlar det nu enligt Mikael Stahre om att "göra vanliga saker ovanligt bra".

– För mig handlar det bara om att vinna nästa match. Vi ska sikta uppåt, men det påverkar inte mitt arbete, säger han.

– Jag står här av en anledning och det är att jag är en bra, målmedveten och passionerad ledare.

Även på spelarsidan har IFK Göteborg, som vanligt, skapat rubriker under våren.

Den slovakiska storstjärnan Marek Hamsik är som väntat på väg bort redan efter EM – enligt medieuppgifter till turkiska Trabzonspor. Samtidigt väntar dock efter mästerskapet i stället förstärkning i form av Marcus Berg och Oscar Wendt.

"Energi och drivkraft"

Med ny tränare och två namnkunniga nyförvärv på väg in kan EM-uppehållet bli precis det som IFK Göteborg behövde, hoppas lagkaptenen Robin Söder, som var med även under Stahres tidigare sejour i klubben.

– "Micke" är en människa med energi och drivkraft. Det var det som han lyckades med när han var här sist, att dra saker och ting framåt och få ihop gruppen, säger anfallaren.

– Sedan hoppas vi givetvis att både Oscar och "Mackan" kan komma in med ny energi och hjälpa oss som lag.