Karantänsregler kan ge färre NHL-stjärnor i VM

Göran Sundberg/TT

Publicerad 2021-04-14

Sammanlagt sex dagars karantän gäller för att få spela i vårens ishockey-VM i Lettland.

Det innebär att marginalerna för att få med NHL-förstärkningar till VM krymper.

– Om det blir som det är sagt finns chansen att ta med spelare som missar slutspel. De som går till slutspel har jag svårt att se att vi kan vänta på, säger Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv.

Bilden börjar klarna för vad som gäller med VM och uppladdningen dit.

Tidigare i veckan blev det klart att Tre Kronor spelar fyra landskamper i Malmö inför VM mot Norge och Danmark. Däremot ställs två tänkta landskamper mot Finland in på grund av finländska karantänsregler.

VM-genrepet blir tjeckiska Carlson Hockey Games i Prag den 12-15 maj.

Direkt från Prag åker till det svenska landslaget till VM i Riga som avgörs mellan 21 maj och 6 juni i en bubbla.

Sex dagars karantän

Där väntar sammanlagt sex dagars karantän innan spelarna kan röra sig fritt och spela matcher i bubblan.

– Alla lag måste vara på plats den 16:e i Riga då alla ska testas. Sedan väntar två dagars karantän på hotellrummet och sedan fyra dagar när man bara får träffa det egna laget och träna tillsammans. Dag sju får man träffa andra inom bubblan, förklarar Svenska ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom.

– Man får ta in spelare från andra ligor (exempelvis NHL) även om de kommer senare. Men då gäller samma karantänsregler, man är klar för match från dag sju, säger han.

Karantänsreglerna kan så klart ändras om smittläget gör det, men det här är vad som gäller just nu. Det innebär att NHL-förstärkning från lag som missar slutspel är möjligt, men väldigt tajt, och näst intill omöjligt från de lag som slås ut tidigt i slutspelet.

"Finns en möjlighet"

NHL har två olika slutdatum för grundserien. Den sista matchen för de amerikanska lagen spelas den 12 maj och för lagen i Kanadadivisionen först den 16 maj. Från början skulle grundserien ha varit färdigspelad den 8 maj, men coronautbrott har försenat säsongen, framför allt i Kanadadivisionen efter Vancouvers omfattande smitta.

Just nu är lag som Vancouver och Calgary – som möts i grundserieavslutningen den 16 maj – utanför slutspelet. Men marginalerna för att få exempelvis Elias Pettersson och Jacob Markström till VM är små.

– Det beror ju i så fall på hur snabbt de kan komma loss. Det finns en möjlighet, säger Garpenlöv.

TT: Hur är intresset från NHL-svenskarna att spela VM ett pandemiår?

– Det är jättesvårt att sia om. Vi får ju inte ställa frågan förrän säsongen är över. Så det får ske under den här VM-resans gång, säger Garpenlöv som gör sitt första VM som huvudansvarig efter två års väntan.

Han vill gärna ha förstärkning från NHL till mästerskapet.

– Vi försöker alltid ta ut det bästa laget vi bara kan, säger han.