Polisen får ta betalt av klubbarna

Publicerad:
Uppdaterad:

Göteborg. En dom i kammarrätten ger en liten nota för Örgryte. Men den kan bli desto kostsammare för andra skuldtyngda fotbollsklubbar.

Polisen hänvisade till ordningslagen och krävde 2 070 kronor för sin bevakning vid superettanmatchen Örgryte-Hammarby på Gamla Ullevi den 5 juli i fjol. Örgryte Fotboll är inte en ideell förening utan ett aktiebolag och får därför stå för en del av poliskostnaden, löd motiveringen.

På tisdagen fick polisen rätt i kammarrätten. Därmed är det i princip fritt fram för polisen i andra delar av landet att göra detsamma.

– Vi överväger absolut att ta betalt för våra tjänster, säger Isabell Thorén, kommenderingschef vid operativa avdelningen vid Stockholmspolisen.

– Detta är ett bra påtryckningsmedel för polismyndigheten i våra diskussioner med klubbarna. Klubbarna och andra arrangörer måste ta sitt ansvar.

AIK, Hammarby och Djurgården har alla lagt sin fotbollsverksamhet i aktiebolag och är därmed direkt berörda av domen och eventuella polisnotor.

– Det är klart att inte vi har råd med det i dagsläget, säger Göran Rickmer, evenemangsansvarig i Hammarby.

AIK:s vd Annela Yderberg är starkt kritisk mot rättens tolkning av fallet.

– Domen är ju helt knasig. Det är ju ingen kommersiell verksamhet. Jag vet inte om de har någon uppfattning om hur elitklubbar bedrivs och vilken ekonomi de har i dag, för det finns ju ingen vinst i elitfotboll i Sverige, säger Yderberg.

Klubbar som driver sin elitverksamhet i ideella föreningar berörs inte domen, vilket har fått Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell att gå så långt som att säga att den kan innebära slutet för bolagiseringen inom svensk fotboll.

Men innan domens konsekvenser blir tydliga måste flera frågetecken rätas ut. Ett av dem är innebörden av ordet "vid" som i "vid tillställningen", det vill säga frågan om hur stor del av sin insats som polisen kan ta betalt för vid en match.

– Vår bild är att det innebär på arenan eller precis i anslutning till den. Om det står 30 poliser utanför och följer efter supportrar kan vi inte ta betalt för dem, enlig vår tolkning, säger säger Erik Nord, chef för länsordningspolisen i Västra Götaland.

Ett stort Stockholmsderby i fotboll kostar polisen mellan 700 000 och en miljon kronor, enligt Isabell Thorén, kommenderingschef vid operativa avdelningen vid Stockholmspolisen.

– Det gäller våra högriskmatcher mellan AIK och Djurgården, säger hon till TT.

TT

Publicerad: