TT-Sport

Brons till Sverige i lagtävlingen

TT-SPORT

Alpint. Sverige har tagit sin första medalj på alpina VM i Vail, USA. Det svenska laget slog Schweiz i bronsmatchen i lagtävlingen i parallellslalom.

En sur förlust mot Kanada i semifinalen vändes snabbt till bronsjubel för det svenska laget, bestående av Maria Pietilä Holmner, Anna Swenn-Larsson, Mattias Hargin och André Myhrer.

Swenn-Larsson inledde bronsmatchen med att slå schweiziskan Wendy Holdener. André Myhrer besegrade sedan Gino Caviezel, Maria Pietilä Holmner slog Michelle Gisin och Mattias Hargin förlorade mot Justin Murisier.

Men det där sista spelade ingen roll - Sverige vann bronsmatchen med 3-1.

– Fantastisk bronsmedalj. Men besvikelsen ligger kvar från mitt åk mot Kanada, säger Maria Pietilä Holmner till SVT.

Sverige förlorade semin mot Kanada på tid, sedan Pietilä Holmner fastnat lite i startgrinden i sitt heat.

Sverige har tagit lagmedalj i tre raka VM - ett silver i Åre 2007, ett brons i Garmisch-Partenkirchen 2011 och ett silver till i Schladming 2013 (2009 blev lagtävlingen inställd).

– Viktigt att få med sig en medalj. Det sprider en bra stämning i hela gruppen, säger Ville Bylin, alpin chef på Skidförbundet, till TT.

Särskilt med tanke på det medaljlösa OS:et i Sotji var framgången välkommen.

– Vi hade bra resultat då och har haft bra nu. Det är klart man alltid siktar högre, men medalj är medalj.

Lagtävlingen har bytt format några gånger sedan den infördes 2005. I årets VM-tävling i Vail handlar det om parallellslalom med storslalomportar och något längre avstånd. Dessutom finns två hopp i banan.

Det senaste svenska alpina VM-guldet kom i Åre 2007, då Anja Pärson tog guld i störtlopp. Senaste svenska medaljen är dock Frida Hansdotters slalombrons från 2013.

– Lagframgångar är positiva för hela Sverige, jag tror absolut att det gynnar oss för framtida grenar, säger Ville Bylin.

– Sedan är de som kör i dag så grymt taggade. De tar det på riktigt allvar.

Österrike var rankat som etta inför tävlingen. Alpnationen har vunnit två av de fyra lagtävlingar som anordnats hittills (2007 och 2013) och kommit tvåa i de båda andra (2005 och 2011).

TT:s utsände

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport