Boork: "Just nu är de inte aktuella"

TT-SPORT

Ishockey. Nio landskamper har gett lika många förluster.

Damkronornas jakt på säsongens första seger går vidare - och fortsatt med tidigare lagkaptenen Jenni Asserholt och backstjärnan Emma Eliasson utanför laget.

– Just nu är de inte aktuella, säger förbundskaptenen Leif Boork.

Duon fanns som väntat inte med när Boork på torsdagen presenterade truppen till hemmaturneringen i Linköping den 16-18 december. Eliasson, Sverige bästa spelare på damsidan i fjol, och Asserholt hamnade i frysboxen i somras. Eliasson efter att ha varit kritisk mot Boork, Asserholt tog själv beslutet att sluta i landslaget sedan hon inte fått ledigt från ett läger.

Några försök att lösa konflikten har inte gjorts.

– Det är status quo. Jag har inte tagit kontakt, de har bollen om de vill öppna upp. Jag skulle kunna ta kontakt med dem, men just nu är det inte aktuell, säger Boork.

TT: Kan de bli aktuella till VM i april?

– Det vill jag inte uttala mig om, det beror på, men som det är just nu är de inte aktuella till VM.

Linköpingsveteranen Pernilla Winberg, 27-åringen som spelat 259 landskamper, gör comeback efter ryggskada. En debutant finns i truppen, Djurgården spelskickliga back Felicia Linder, 18. Hanna Olsson, Djurgården, saknas då hon fokuserar på U18-VM i januari.

Damkronorna har ingen landskampsseger den här säsongen, de två enda vinsterna kom mot ett universitetslag i augusti.

– Vi har mött de tre bästa lagen i världen (USA, Kanada och Finland), jag tycker ändå spelet har blivit bättre och vi känner oss tryggare när vi går in mot de bästa lagen.

Sverige möter Finland, Tyskland och Ryssland i Linköping.

TT