Volstead mot Frankrike

Trav. Största stjärnan i Stefan Melanders stall är förstås Nuncio. I skuggan av Elitloppsvinnaren levererar Volstead hela tiden topplopp. På lördagen vann femåringen Gulddivisionen på V75 efter en mästerlig styrning av Örjan Kihlström.

Volstead vann med ungefär en decimeter före ledande Coldtown. En väldigt liten segermarginal för de allra flesta - utom för Örjan Kihlström. Han var rätt säker på sin sak när mållinjen passerades.

– Jag hade väl feeling för att vi var först i mål, sade Kihlström efteråt.

Kihlström hade två huvuduppgifter under slutvarvet. För det första att komma före ledande Coldtown. För det andra gällde det att inte släppa ut Thai Broadway som låg i rygg på ledaren.

Kihlström klarade båda.

– Örjan är helt överlägsen i sulkyn. Han tar snabba taktiska beslut och oftast blir det rätt. Sen, om han känner att en häst inte har sin bästa dag, så tar han det lugnt och begär inget av hästen. Det gillar jag, sade Volsteads tränare Stefan Melander.

Volstead tog femte segern i 13:e starten i år. Totalt har det blivit 16 vinster på 39 starter.

Alltid i skymundan

– Volstead har alltid kommit i skymundan av Nuncio vilket är lite orättvist. Han har ofta haft dåliga startspår i de största loppen. Men jag tycker inte att han är så mycket sämre än Nuncio.

Melander planerar att åka till Frankrike med både Volstead och Nuncio.

– Det beror på vädret, men jag hoppas kunna åka ner i mitten av december. Jag tror Volstead kommer att gilla förutsättningarna i Paris med lång distans och en perfekt Vincennes-bana. Han är stor och stark och en riktig kämpe. Han startar troligen i Prix Tenor de Baune den 25 december där vinnaren får en plats i Prix dâ™Amerique.

– Nuncio tränar på bra här hemma och det ska bli spännande att se honom på Vincennes. Prix dâ™Amerique är det stora målet för honom.

Örjan Kihlström har kört Volstead i nio av 16 segerlopp.

– Han är helt allround och skulle passa bra även i Frankrike. Han har bra styrka och klarar lång distans.

Låg utdelning

Det blev låg utdelning på V75 sedan förhandsfavoriterna Fossens Bonus och Tellmeastory vunnit de två första avdelningarna. Båda vann efter tidig lledning på Rommetravet.

– Tellmeastory är väldigt stark och tre tusen meter gynnade honom i dag. Men jag tror han hade kunna fortsätta några varv till i 1.15-tempo, sade Veijo Heiskanen.

Åbytränaren har tagit fem segrar senaste veckan och får ständigt in nya hästar i träning.

TT

Publisert: