Försvaret styrka hos semifinalisterna

TT-SPORT

Handboll. Frankrike vill göra anspråk på att ha världens bästa handbollsförsvar, men utmanas nu av Danmark om titeln.

Båda lagen hoppas att defensiven ska ta dem hela vägen till EM-final i Göteborg.

Trots att Sverige inte längre är med rullar handbolls-EM på i Göteborg. Norge ställs mot Frankrike och Danmark möter Nederländerna i fredagens semifinaler i Scandinavium.

Ironiskt nog är trycket på biljetterna betydligt högre nu än när Sverige spelade. Finaldagen på söndag är i stort sett utsåld, och även till semifinalerna var nästan 10 000 biljetter sålda ett dygn före avkast.

– Vi är väldigt glada att vara i semi och möta Norge. Vi har en lång tradition av bra matcher mot dem, säger Frankrikes förbundskapten Olivier Krumbholz, vars lag bara förlorat en match, mot Nederländerna i det första gruppspelet.

Hyllas av Norge

– Vi har spelat bra försvar genom hela turneringen och jag tror det är rätt att säga att vi har världens bästa försvar. Vårt anfall är fortfarande inte stabilt, men vi vet av erfarenhet att när vi nått semi och final så blir det bättre och bättre.

Men huruvida Frankrike verkligen har världens bästa försvar råder det delade meningar om. Norges förbundskapten Thorir Hergeirsson lyfter även fram Danmark, som de senaste åren satsat på att förbättra defensiven.

– De har alltid haft bra spelare men organiserar sig helt annorlunda nu. Det är en väldig skillnad på att möta dem nu, säger han.

"Vill ta makten"

Danmark lyckades inte att kvala in till OS i Rio de Janeiro i somras, men har i EM imponerat gång på gång. Inte minst i den avslutande matchen mot Rumänien, 21-17, som tog dem till semifinal.

Där kommer danskorna att sättas på hårt prov mot den snabba nederländska offensiven.

Danska förbundskaptenen Klavs Bruun Jörgensen:

– Jag vill ta bort makten från deras anfall. Det handlar om att vara aggressiva, inte passiva. Det har vi inte sett i damhandbollen så länge. Frankrike är det lag som också spelat så ett tag och jag tror övriga länder kommer ta efter snart.

TT