TT-Sport

Marta jagar efterlängtat guld

TT-SPORT

Fotboll. Tre silver, men inget guld. Nu har Marta en gyllene möjlighet att bättra på skörden, på hemmaplan.

– Det är en chans som kommer bara en gång i livet, säger den brasilianska anfallsstjärnan.

Hon har sju SM-guld från spel i tre olika svenska klubbar. Inte konstigt att Brasiliens förbundskapten Vadão förlitar sig mycket på Martas kunskap inför OS-matchen mellan Brasilien och Sverige, natten mot söndag, svensk tid.

– Om vi säger så här; vi hade fem scouter som samlade information om Kina. Mot Sverige har vi Marta, så vi får information även där, säger han.

– Men framförallt har vi Marta i vårt lag. Det är det viktigaste.

Marta grundlade sin svenska karriär i Umeå i mitten av 00-talet, hade en mycket framgångsrik tid i Tyresö för några år sedan och har två raka SM-guld med Rosengård sedan flytten till Malmöklubben sommaren 2014.

Dessutom är de båda landslagen grannar i OS-byn i Rio de Janeiro.

– Ja, vi bor i samma hus, vet ni, där borta i byn. Så vi ses nästan alltid, säger Marta med ett stort skratt.

– Men saken är, när bollen börjar rulla på plan glömmer jag allt och tänker bara på att jag är här för att göra mitt bästa för mitt lag och mitt land.

"Väldigt stort"

Hon gjorde inget av målen i premiären. Ändå är det hon som är den mest eftertraktade i intervjuzonen efter Brasiliens 3-0-seger mot Kina.

Trots att den brasilianska presschefen med ett stressat uttryck i ansiktet försöker fösa Marta mot spelarbussen, svarar Rosengårdsanfallaren med ett stort leende på några frågor på svenska också.

– Det här är väldigt stort, säger hon efter premiärsegern inför drygt 27 000 åskådare på Olympiastadion.

– Vi hade möjligheten (att spela inför hemmapubliken) i Panamerikanska spelen också, men OS är väldigt annorlunda, en annan sak, en annan nivå.

Inga svagheter

Det kan dessutom vara sista chansen för henne att komplettera den redan långa och imponerande meritlistan. Den 30-åriga fotbollsdrottningen har, utöver SM-gulden, bland annat två OS-silver, ett VM-silver och en Champions League-titel.

Men ett guld i ett stort mästerskap med landslaget saknas ännu. Kanske kan det komma inför den högljudda hemmapubliken.

Förbundskaptenen Vadão förväntar sig en tuff match mot Sverige, ett lag som han beskriver som anfallsstarkt, snabbt och med långa spelare.

– Sverige är ett lag utan svagheter. De är väldigt starka och har mycket tradition. Faktiskt är det ju så att Marta spelar i Sverige. De har mycket fler plus- än minustecken.

Tipsen från "spionen" Marta går i ett liknande spår.

– Jag tycker att Sverige är ett bättre lag än Kina, fast Sverige vann bara med 1-0, säger hon.

– Men det är inte lätt, när man möter ett lag som har alla tio spelare där bak måste man ha tålamod. Men det kommer att bli väldigt annorlunda match tror jag.

Rio de Janeiro, TT:s utsände

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport