Klubben anmälde spelaren: "Beklagligt"

TT-SPORT

Fotboll. Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd stänger av en ungdomsspelare i nio månader.

18-åringen ska ha satsat pengar i en egen match och anmälts av den egna föreningen.

– Det är beklagligt att en ungdomsspelare väljer fel väg, säger den berörda klubbens ordförande.

I somras anmäldes en ungdomsspelare av den egna föreningen för misstäkt matchfixning i samband med en U19-match.

Spelaren, som är född 1999, ska då ha satsat pengar på att motståndarlaget skulle göra det första målet i en match han själv deltog i.

På torsdagen meddelade Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd att spelaren stängs av i nio månader från den 1 januari.

"Bra för fotbollen"

– Det är tragiskt för spelaren men bra för fotbollen och idrotten i alla fall. Det skickar rätt signaler och är ett steg i rätt riktning, säger den berörda klubbens ordförande.

Den avstängde spelaren får tills vidare inte delta i någon form av organiserad idrottsverksamhet inom något specialförbund inom Riksidrottsförbundet.

– Det här är ett prejudicerande fall, eftersom det är första gången det händer överhuvudtaget, säger disciplinnämndens vice ordförande Göran Nilsson till TV4:s Fotbollskanalen.

Ingen kontakt

I samråd med Svenska fotbollförbundet stängde fotbollsklubben av spelaren från deltagande i föreningens aktiviteter redan i augusti.

Det är ännu oklart om spelaren är välkommen när avstängningen löper ut i september.

– Det vill jag inte uttala mig om just nu. Vi får kolla på förbundets rekommendationer och hur spelaren reagerar på detta, säger ordföranden.

TT: Har ni någon kontakt med spelaren i dag?

– Nej, inte just nu.

TT