Hoppas på VM-medalj i otrevlig terräng

Publicerad 2017-06-21

Orientering. Han leder orienteringens världscup men har aldrig vunnit en VM-medalj.

I Estland hoppas Martin Regborn bryta trenden i sitt tredje världsmästerskap.

– Jag har visat att jag har kapaciteten att var med där uppe och slåss om medaljerna, säger 25-åringen.

De svenska orienteringsherrarna har tagit sex individuella medaljer över de fem senaste världsmästerskapen. Jerker Lysell och Jonas Leandersson har stått för två vardera, Gustav Bergman en och Olle Boström en.

Vid årets VM i de estländska skogarna runt universitetsstaden Tartu hoppas 25-årige Martin Regborn vara ett nytt namn som utökar den listan. Hagabyorienteraren vann i maj medeldistansen vid världscuppremiären i Finland. En fjärde plats i sprinten och åttondeplatsen i långdistansen samma vecka gör att han leder världscupen inför VM.

EM-brons i fjol

– Sprint och långdistans har varit mina fokusgrenar de senaste åren. Det var kanske lite förvånande att jag tog karriärens första världscupsseger på medeldistans. Det hade jag inte trott själv, säger Regborn som i fjol tog EM-brons på långdistans vid EM i Tjeckien.

– Jag sprang riktigt bra på sprinten, kom fyra, och var riktigt nöjd. Dagen efter sprang jag långdistans och blev lite förvånad själv över bronset. Jag visste att jag hade kapaciteten, men trodde att jag hade några år kvar.

EM-bronset i fjol och ledningen i den totala världscupen gör Regborn till ett blågult medaljhopp inför VM i Estland.

"Svårframkomligt"

– Det känns som vi har ganska bra koll på vad som väntar. Det är ganska otrevlig terräng, många pinnar på backen och svårframkomligt. Men jag tycker det är kul med utmaningen, det är kul att lyckas med att springa bra i sådan terräng.

TT: Vad drömmer du om?

– Det är klart man drömmer om medalj. Men man kan inte påverka hur de andra springer utan bara fokusera på sitt eget lopp. I och med att jag vann en världscuptävling så har jag visat att jag har kapaciteten att var med där uppe och slåss om medaljerna.

TT