Peking arrangerar vinter-OS 2022

Publicerad 2015-07-31

Olympiskt. Efter IOK:s omröstning i Kuala Lumpur blev det klart att Peking står värd för de olympiska vinterspelen 2022.

Ett val som får kritik både internt inom IOK och från människorättsorganisationer.

Sedan Stockholm, Krakow, Lviv och Oslo gett upp sina kandidaturer i förtid hade Peking bara en motkandidat, Almaty i Kazakstan, och var storfavorit inför fredagens omröstning. Men när rösterna från delegaterna i den internationella olympiska kommittén (IOK) räknades samman blev marginalen inte så stor: 44-40 till Pekings fördel.

Alla var inte överförtjusta över resultatet.

– Det kommer inte att vara någon snö bredvid pisterna. Det kommer att vara brunt, brunt, brunt, säger en anonym IOK-delegat om vad som väntar i Peking.

Människorättsorganisationer hade före fredagens omröstning riktat kritik mot de kvarvarande kandidaterna och pekat på andra brister än de idrottsliga. Exempelvis brotten mot mänskliga rättigheter, förföljelserna av oliktänkande och de usla villkoren för journalister i både Kina och Kazakstan.

– Med tanke på de brott mot mänskliga rättigheterna som blev resultatet av OS 2008, måste övervakare finnas på plats för att förhindra att det händer igen, säger Eduard Nazarski, ordförande för Amnesty i Nederländerna.

Erfarenhet avgjorde

De två slutkandidaterna hade olika styrkor arrangörsmässigt. Peking var det trygga alternativet, med en stabil ekonomi och tillväxt i landet, samt erfarenhet från värdskapet av sommar-OS 2008 - medan Almaty försökte charma IOK med ett vackert vinterlandskap vid berget Tianshan.

Valet föll på ekonomiskt starka och erfarna Peking, som i och med fredagens val blir historisk som första stad att stå värd för både sommar- och vinterspel.

Men det finns utmaningar.

– Det är bristen på tradition på vinteridrott, avstånd, snabbtåg, helt nya skidområden måste upprättas, de har stora tekniska utmaningar som väntar. Men det är nog ingen som tvekar på att de kommer att lösa det på bästa sätt, säger Svenska olympiska kommitténs ordförande Stefan Lindeberg till SVT.

Fågelboet igen

Peking kommer att använda nationalarenan, det så kallade Fågelboet - som bland annat huserade friidrottare och invignings- och avslutningsceremonin vid sommar-OS och Paralympics 2088 - även i de olympiska vinterspelen 2022.

Grenarna som kräver god tillgång till snö kommer troligen att avgöras i Zhangjiakou, skidorten som ligger omkring tjugo mil norr om Peking. En höghastighetsjärnväg som enligt planerna kommer att byggas 2017 förkortar restiden mellan städerna till dryga fyrtio minuter.

TT-Reuters