Försvarsfokus i första Friendsderbyt

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Full fart framåt. Men stora hål bakåt.

Försvaret står i fokus inför derbyt mellan AIK och Djurgården - en måstematch för de krisstämplade lagen.

– En och en är vi ganska mediokra på att försvara, säger AIK-tränaren Andreas Alm.

AIK hade minst antal insläppta mål av alla lag i allsvenskan i fjol. Hittills i år är det i stället bara fem lag som släppt in fler än Solnalaget.

Ett klart orosmoment inför onsdagens derby mot Djurgården, det första mellan lagen på nya Friends Arena.

– Det är ju ingen hemlighet, men vi har valt i början av säsongen att mörka lite för omgivningen, så gott det nu går. Sagt att vi är ganska nära där vi var i fjol, medger Andreas Alm.

– Men så är det inte. Vi är ett lag som släpper till många fler målchanser, men vi skapar också vansinnigt mycket målchanser jämfört med de senaste åren.

"Motståndarna vet"

I Växjö i söndags gjorde AIK tre mål. Men det krävdes både en räddad straff och hjälp av ribban för att slå Öster med 3-2. Inte minst efter den matchen är det lika bra att erkänna problemet, menar Andreas Alm. Trots att Djurgårdstränaren Per-Mathias Høgmo står bredvid på presskonferensen inför onsdagens derby.

– En och en är vi ganska mediokra på att försvara, tycker jag faktiskt. Men gör vi det tillsammans kan vi på ganska kort stund bli ett av de bästa lagen i allsvenskan på att försvara oss, säger Alm.

– Jag tror att vi mår bra av att erkänna för oss själva, att det här vet motståndarna om, det här är våra svagheter.

Per-Mathias Høgmo, vars lag släppt in avgjort flest mål innan han tog över i förra veckan, nickar instämmande.

– Det är ju precis som Alm säger. Man har alltid något som man bygger vidare på, säger norrmannen.

– Ett derby är en speciell match med allt runt omkring. Men det är ingen speciell match på planen. Där handlar allt om att lösa sin uppgift.

"Bägge måste vinna"

Även från spelarhåll är medvetenheten stor om hur mycket som står på spel - utöver den vanliga prestigen när Stockholmslagen möts. För AIK handlar det om att etablera kontakt med topplagen i tabellen, för Djurgården att börja klättra från jumboplatsen.

– Ett derby kan ge många avtryck inför fortsättningen, bekräftar AIK-mittbacken Daniel Majstorovic och får medhåll av Djurgårdsanfallaren Erton Fejzullahu:

– Det är en match bägge lagen måste vinna i princip.

TT

Publicerad: