Vettel F1-världsmästare igen

Stockholm. Omstridd på banan, men överlägset bäst i världen.

Tyske Sebastian Vettel är världsmästare igen.

26-åringen dominerar F1-sporten och vann Indiens GP enkelt.

Regerande världsmästaren Sebastian Vettel, 26, försvarade sin VM-titel i formel 1 när han vann Indiens GP. Titeln är tyskens fjärde raka. Vettel kontrollerade loppet från start till mål och vann med nästan 40 sekunder efter att ha inlett i pole position. Vettel släppte ratten och klappade händerna när han körde över mållinjen.

– Vi gjorde det. Yes, yes, ropade han över kommunikationsradion.

Segern var Red Bull-förarens tionde på sexton lopp 2013 och han firade våldsamt nere på målrakan. Först bjöd han på några spektakulära sladdningar med låsta bromsar vilket drev upp ett rökmoln, därefter klättrade han på staketet till läktaren. Ovanligt vilda glädjescener för att vara i den kontrollerade F1-cirkusen.

– Det är en av mina skönaste dagar i livet. Som liten pojke fantiserade jag om att stå här en gång, nu har jag gjort det fyra, sade Vettel som var tagen när den tyska nationalsången spelades.

Vettel är en omstridd världsmästare. Han har varit inblandad i många incidenter och anklagats av flera motståndare för att inte vara speciellt schysst.

– Det var en svår säsong för mig. Framförallt när jag blivit utbuad trots att jag inte gjort något fel, sade han enligt bild.de.

Vettel har varit i fejd med sin stallkamrat Mark Webber. Webber, som fick bryta på söndagen och slutar efter den här säsongen, sade nyligen i en tv-intervju i brittiska programmet Top Gear att han förmodligen inte kommer att sakna tysken. I början av VM-året var de rejält ilskna på varandra efter att Vettel trotsat stallorder och kört om Webber i Malaysias GP. Australiern Webber vägrade då att gratulera tysken till segern.

26-årige Vettel har nu lika många VM-titlar som fransmannen Alain Prost och är en efter Juan Manuel Fangio, Argentina. Upp till Michael Schumacher är det dock fortfarande tre titlar. "Schumi" vann VM sju gånger mellan 1994 och 2004.

Red Bull säkrade också segern i konstruktörsmästerskapet, trots att tre tävlingar återstår av säsongen.

TT