TT-Sport

RF: Politiskt beslut om Israelmatch

TT-SPORT

Malmö. Fritidsnämnden i Malmö har beslutat att Sveriges tennismatch i Davis cup mot Israel den 6-8 mars ska spelas inför tomma läktare.

När det beslutet togs angavs säkerheten som skäl. Enligt TV 4 har dock inte polisen tillfrågats och inga hot har framförts. Riksidrottsförbundets (RF) ordförande Karin Mattson Weijber är mycket kritisk mot fritidsnämndens beslut att spela matchen utan publik.

"Från att ursprungligen ha hänvisat till säkerhetsskäl har de lokala fritidspolitikerna nu klargjort att det handlar om ett renodlat politiskt beslut", konstaterar hon i ett pressmeddelande.

Att fritidsnämnden gjort en politisk markering förnekas av dess ordförande Bengt Forsberg (S):

– Nä, så är det inte. Vi för ingen utrikespolitik utan tog beslutet om spel inför tomma läktare av säkerhetsskäl. Alltså, vi svarar för den inre säkerheten av arrangemanget. Jag tror folk inte vet hur riskfylld den här matchen är.

Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (S) tycker inte att Sverige bör spela matchen.

– Min personliga åsikt är att man inte ska spela någon match överhuvudtaget mot Israel i det här läget, säger Reepalu till Sydsvenskan.

Omfattande protester väntas från vänsterhåll och från palestinska solidaritetsgrupper.

Enligt Malmöpolisens kommenderingschef Håkan Jarborg Eriksson är det inte polisen som har rekommenderat arrangören att spela DC-matchen mot Israel utan publik.

– Nej, det är det korta svaret. Ur polisens synvinkel är det ingen stor fråga, publik eller inte publik. Om den spelas med publik kommer vi däremot att föreslå ett antal villkor om biljettsläpp och annat, säger Jarborg Eriksson.

TT: Skulle polisen klara säkerheten i en fullsatt Baltiska hallen?

– Ja, det hade vi och det är det vi har planerat för hela tiden. Vi har begärt förstärkning från olika delar av landet.

Polisen bedömer hotbilden som ganska hög.

– Flera grupperingar som Stoppa matchen, Palestinagruppen och de autonoma grupperna har ett väldigt tydligt mål och har sagt att de vill stoppa matchen.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport