Kina: Bojkott skadar olympiska andan

TT-AFP

Publicerad 2021-11-19

Besökare tar bilder utanför den kinesiska OS-organisationens huvudkontor i Peking. Arkivbild.

Kina svarar nu på att USA överväger en diplomatisk bojkott av OS i Peking i februari.

– Att politisera idrott är emot den olympiska anda, säger utrikesdepartementets talesperson Zhao Lijian.

USA:s president Joe Biden har pressats från flera håll att stå upp mot Kinas övergrepp mot mänskliga rättigheter, framför allt hur Kina behandlar minoriteten uigurerna – något som på vissa håll betecknas som folkmord.

Biden bekräftade på torsdagen att det därför skulle kunna bli en diplomatisk bojkott av vinter-OS i Kina. Som en protest mot Kinas agerande mot framför allt uigurerna.

– Det är något som vi överväger, sade Biden.

Kinas utrikesdepartement tillbakavisade på fredagen USA:s anklagelser som ”oförenliga med sanningen och komplett grundlösa” och kallar USA:s påståenden som något man inte kan ta på allvar.

– Att politisera idrott är emot den olympiska andan och skadar idrottarnas intressen över hela världen, säger talespersonen Zhao Lijian.

En diplomatisk bojkott av vinter-OS i Kina skulle innebära att USA inte skickar några officiella företrädare till Peking. Bidens pressekreterare Jen Psaki kunde på torsdagen inte säga när ett beslut om bojkott kan komma.

Biden hade tidigare i veckan ett samtal med Kinas president Xi Jinping och vill inte förstöra förbindelserna med den andra stormakten. Psaki säger att Vita Huset ser relationen mellan länderna som en tävling och inte som en konflikt.

Däremot bekräftar hon att det som handlar om mänskliga rättigheter är en svår fråga.

– Vi har allvarliga bekymmer med det, säger hon.