Hajpade Chimaev: "Kommer att krossa honom"

Anders Wallin/TT

Publicerad 2022-04-09

Khamzat Chimaev är ute efter titeln, och då krävs seger mot amerikanen Gilbert Burns.
Khamzat Chimaev är ute efter titeln, och då krävs seger mot amerikanen Gilbert Burns.

Två titelmatcher ska avgöras i Jacksonville.

Men det är en annan UFC-fajter som stjäl rampljuset i Florida: Khamzat Chimaev.

– Jag kommer att krossa honom, säger svensken inför mötet med amerikanen Gilbert Burns.

Under inledningen av presskonferensen satt Khamzat Chimaev med blicken ner i telefonen, tittade snabbt upp när han hörde sitt namn men vände lika kvickt tillbaka blicken på den lilla skärmen.

Frågan som ställdes viftade han bort.

– Va? Jag hörde inte... Jag sitter och spelar.

27-åringen skulle dock få flera, och det blev snabbt tydligt att hans fajt mot amerikanen Gilbert Burns är betydligt hetare än titelmatcherna Alexander Volkanovski–Jung Chang-Sung i fjädervikt och Aljamain Stering–Petr Jan i bantamvikt.

– Vi är den riktiga huvudmatchen. Vi är det folk vill se, säger Burns om galan som äger rum natten till söndag.

– Han är en tuff utmanare. Han ser mig inte som en ”underdog”, han kommer bara gå in och göra sin grej. Han är aldrig personlig utan det handlar bara om ”business” för honom.

– Vi kommer att bjuda på en show.

”Rädd pojke”

Chimaev, när telefonen till slut var lagd på bordet, var dock inte intresserad av långa utläggningar utan konstaterade ofta hur snabbt matchen kommer att vara över i Jacksonville.

– Han kommer att vara knockad inom en minut, jag lovar, säger han.

– Han är en bara liten pojke, en liten rädd pojke.

Khamzat Chimaev har tagit UFC med storm. Svensken fick med kort varsel frågan om han kunde möta John Phillips på ”Fight island” i Abu Dhabi 2020 – och sedan gick den undan för den nya stjärnan i weltervikt.

Tio dagar senare slog han Rhys McKee och blev därmed den fajter som på kortast tid vunnit sina två första UFC-matcher.

Som om inte det skapade nog med uppmärksamhet: Under dessa fajter delade han ut 192 slag, 124 i debuten och 68 i den andra – och träffades bara två gånger.

White imponerad

Sedan behövde Chimaev bara 17 sekunder för att vinna karriärens tredje match, mot Gerald Meerschaert, USA, och det fick Dana White, UFC:s ordförande att utbrista:

– Jag har aldrig sett något liknande, och jag har hållit på med det här under hela mitt liv, sade han på en presskonferens efter galan i Las Vegas.

White har senare varit inne på att Khamzat Chimaev närmar sig en titelmatch.

Och det är allt vad svensken bryr sig om.

Han bryr sig inte om vem han möter eller hur många matcher har behöver vinna, utan allt handlar om att få mästarbältet fastspänt runt midjan.

– Jag är mästaren, jag är kungen. Jag behöver inte prata om det här. Jag är här, jag ska ta bältet och allt guld från UFC, säger Chimaev i UFC:s webbprogram inför galan.