JVM-spelare anklagas för sexuella övergrepp

Av:  David Hjorter/TT

En butik i Edmonton som säljer kanadensiska landslagströjor. Arkivbild.
En butik i Edmonton som säljer kanadensiska landslagströjor. Arkivbild.

En kvinna anklagar flera spelare från Kanadas JVM-guldlag 2018 för sexuella övergrepp.

Kvinnan har nått en uppgörelse med det kanadensiska ishockeyförbundet och ligan CHL. Hon uppges kräva motsvarande 27 miljoner kronor i skadestånd.

”Anklagelserna återger ett beteende som är både förkastligt och avskyvärt”, säger NHL i ett uttalande.

Kanadas JVM-lag, med spelare födda 1998 och 1999, tog guld efter att ha besegrat Juniorkronorna med 3–1 i finalen i Buffalo 2018.

I juni samma år hyllades laget för guldet vid en välgörenhetsgala och golftävling i den kanadensiska staden London.

En kvinna, i dag 24 år, anklagar åtta manliga ishockeyspelare, varav några men inte alla var med i JVM-laget, för att vid flera tillfällen ha utnyttjat henne sexuellt på ett hotellrum i samband med evenemanget, enligt TSN.

Uppgifter: begär 27 miljoner

Fallet har inte lett till åtal eller prövats i domstol. Anledningen till att det uppmärksammas nu är att kvinnan nått en uppgörelse med det kanadensiska hockeyförbundet och den kanadensiska hockeyligan CHL som spelarna tillhörde under sommaren 2018.

Enligt TSN begär kvinnan motsvarande drygt 27 miljoner kronor i skadestånd.

“Den kärande är nöjd med utgången och lättad över att den här svåra saken är löst”, säger kvinnans advokat Robert Talach i ett mejl till TSN.

Kanadensiska ishockeyförbundet skriver på sin webbplats att det har varit medvetet om fallet sedan 2018 och gjort en internutredning.

NHL: ”Avskyvärt”

”Personen som fört fram anklagelserna har valt att inte prata med varken polis eller kanadensisk ishockeys oberoende utredare. Personen har också valt att inte identifiera de involverade spelarna. Det har hon rätt till och vi respekterar hennes önskningar”, skriver förbundet på sin webbplats.

NHL, Nordamerikas professionella ishockeyliga för herrar, fördömer händelsen.

”Anklagelserna återger ett beteende som är både förkastligt och avskyvärt. Vi ska sträva mot att fastställa underliggande fakta och i vilken mån det här berör spelare som i dag spelar i NHL. Om det krävs kommer vi att avgöra vilka åtgärder som bör vidtas”, skriver NHL i ett uttalande.

Publisert: