Auktionen av Maradonas guldboll stoppas

TT

Publicerad 2024-06-05

Diego Maradona, till vänster, med sin guldboll. Arkivbild.

Auktionen av fotbollslegendaren Diego Maradonas guldboll stoppas av fransk domstol. Nu ska det redas ut vem som faktiskt äger trofén, som var försvunnen i decennier.

Maradonas guldboll, som han fick efter Argentinas VM-guld 1986, skulle ha auktionerats ut på torsdag. Fotbollsikonens arvingar har kämpat för att stoppa försäljningen – och nu blir det som de önskar.

Trofén saknades i decennier efter att den försvann under oklara omständigheter, och först nyligen dök den upp igen. Maradonas arvingar har hävdat att den blev stulen, och att den nuvarande ägaren inte hade rätt att sälja den.

Den nuvarande ägaren har å sin sida sagt att när han köpte trofén för flera år sedan var han inte medveten om att den hade blivit stulen.

Gilles Moreu, en advokat för arvingarna, säger till AP att man nu kommer att driva en rättslig process för att få en domstol att avgöra vem som faktiskt äger guldbollen.

”Vi är nöjda med det här beslutet,” säger han.

Argentina vann VM 1986 efter att ha finalbesegrat Västtyskland med 3–2. Den mest omtalade matchen car dock kvartsfinalen mot England där Maradona både gjorde århundradets mål och det omtalade målet med handen, ”guds hand”-målet.

Den argentinske fotbollsstjärnan tog emot guldbollen som turneringens bäste spelare vid en ceremoni i Paris. Sedan försvann den spårlöst.

Det har spekulerats i att Maradona spelade bort den i poker eller sålde den för att betala skulder. Andra säger att den argentinske legendaren förvarade den i ett bankfack i Neapel, där han spelade för Napoli, och att den sedan blev stulen av lokala gangsters 1989.