Häcken kan säkra SM-guldet: "Vidrig tanke"

Karl Sundström/TT

Publicerad 2023-11-04

Ettan Häcken kan säkra guldet. Tvåan Hammarby kan ta över serieledningen inför sista omgången.

Det är seriefinal i Stockholm – tre år efter att lagen inledde sina allsvenska resor.

– De kan ta ett SM-guld här på Tele2 och den tanken är bara vidrig att tänka på, säger Hammarbys Matilda Vinberg.

2021 tog Häcken över regerande mästarna Göteborg FC:s verksamhet och plats i damallsvenskan. Samma säsong var Hammarby nykomling efter att ha slutat tvåa i elitettan. Nu möts de i en match där Häcken kan säkra SM-guldet.

Matchen har därför flyttats till Tele2 arena och det väntas storpublik – upp emot 20 000 åskådare.

– Det ska bli jättekul. Jag älskar att spela här, säger Hammarbys Julia Roddar efter ett träningspass på arenan.

För tre år sedan var hon en del av Göteborg som vann ett historiskt första SM-guld. Men bara några veckor efter att konfettin lagt sig kom chockbeskedet att klubben lägger ned sin elitsatsning. Verksamheten togs sedan över av Häcken och spelarna bytte lilla Valhalla IP mot hypermoderna Gothia Park Academy och hemmamatcher på Bravida arena.

– Det känns som en helt annan era. På bara tre år… Det är så sjukt, säger Roddar som lämnade Göteborg efter guldet.

Göteborg FC blev Häcken

Sedan hennes guldsäsong i Göteborg för tre år sedan har damfotbollens utveckling gått snabbt.

Det faktum att Häcken tog över verksamheten från Göteborg kan på många sätt betraktas som illustrativt för denna utveckling. Det är klubbarna med redan etablerade herrlag snarare än renodlade damföreningar som i mångt och mycket driver på utvecklingen framåt. Både nationellt och globalt.

– Från Valhalla till ”nya Söderstadion”... Det går inte att jämföra hur stort det här känns för så många fler än bara oss. Det kan verkligen betyda jättemycket, säger Roddar.

Landslagsspelarna Elin Rubensson och Jennifer Falk är fortfarande kvar i Häcken. Med tanke på att det trots allt är en ny klubb tycker Roddar att det inte känns särskilt speciellt att ställas mot just Häcken.

– För det känns inte som den klubben som jag spelade för. Det är klart, det är många spelare som man känner. Men det känns som en helt annan förening, det finns inga känslor för Häcken som man kanske hade för Göteborg.

Vann cupfinalen i somras

En som, olikt Roddar, inte har varit med i någon guldstrid tidigare är Hammarbytalangen Matilda Vinberg. 20-åringen säger att hon inte är förvånad över att Hammarby efter tre säsonger i allsvenskan nu slåss om guldet.

– Det har bara gått bättre och bättre. Det är fantastiskt att se vilken resa vi ändå har gjort på kort tid, säger hon.

I somras vann Hammarby mot Häcken i finalen i svenska cupen. Nu slåss de om guldet (tillsammans med trean Linköping som inte är helt uträknade). Är det Häcken och Hammarby som kommer att vara i toppen även i framtiden?

– Det är en jämn liga och alla matcher är svåra att vinna. Sen finns det ju perspektiv som det ekonomiska. Häcken och Hammarby är mycket längre fram i utvecklingen. Det är väl lättare för oss att få in nyckelspelare och bättre spelare för att kunna hålla sig kvar uppe i toppen, säger Vinberg.