Försvarar besöket i Riyadh – "Är ju mitt jobb"

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2022-10-20

Henrik von Eckermann, en av flera svenska landslagsryttare som tävlar i Riyadh, Saudiarabien. Arkivbild.

Beslutet att lägga världscupfinalen 2024 i Riyadh har kritiserats, men redan i dagarna tävlar världseliten i den saudiska huvudstaden.

Sveriges tre mest kända ryttarstjärnor hoppar om stora prispengar när den sista deltävlingen i Global Champions Tour avgörs.

– Jag skulle aldrig åka till Saudiarabien på semester, säger världsmästaren Henrik von Eckermann till SVT.

Debatten har pågått länge om det rimliga i att VM i fotboll spelas i Qatar, en nation med stora brister i fråga om mänskliga rättigheter.

Med en månad kvar till VM samlas ryttareliten i Saudiarabien, en nation med levnadsvillkor som i Qatar.

För första gången gör GCT ett stopp i Riyadh.

Den mäktiga oljenationen Saudiarabien pumpar in miljarder i internationell idrott. Ridsportsevenemang är en av många investeringar. Den omdiskuterade LIV-touren i golf, Formel 1 och köpet av Premier League-klubben Newcastle är några andra.

Sporttvätt

Kritiker menar att det ytterst handlar om ett sofistikerat sätt att vinna inflytande och en metod för tvätta bort ett tvivelaktigt anseende – så kallad ”sportwashing”.

Men pengarna styr i elitidrotten, något världsettan Henrik von Eckermann inte förnekar i en intervju med SVT.

Samtidigt brottas han med frågan om det är rätt att tävla i Saudiarabien.

– Det är en jättesvår fråga, jättesvår. Detta är ju mitt jobb. Jag skulle aldrig åka till Saudiarabien på semester. Detta är en tävling i serier jag rider och nu den här veckan går en av deltävlingarna, avslutningen, i Riyadh. Då har jag har ett ansvar mot mitt lag som jag jobbar med exempelvis.

– Någonstans i slutänden är det alltid en våg man har. Jag har anställda som jag har ansvar för, min familj har jag ansvar för och jag har en verksamhet där månadskostnaden är väldigt hög. De faktorerna väger tyngre för mig, tyngre än vad jag tror att skillnaden jag gör om jag inte åker dit, säger von Eckermann till SVT.

I Riyadh har han svenskt sällskap av bland andra Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson, kollegorna från OS- och VM-guldlagen. Även Evelina Tovek och Linda Heed deltar.

Kan bli vinnare

Baryard Johnsson ligger fyra i sammandraget och har möjligheten att efterträda Fredricson som mästare. Fredricson och Baryard Johnsson har en ännu större chans att vinna lagtävlingen. Inför de sista deltävlingen leder de med Stockholm Hearts.

Både von Eckermann och Baryard Johnsson är sedan tidigare klara för den så kallade superfinalen i Prag i november. Dit kvalar vinnare plus några tvåor i årets deltävlingar in.

Nästa år avgörs världscupens final i hoppning och dressyr i Omaha, USA. Året därpå arrangerar Riyadh för första gången finalen. Enligt Internationella ridsportförbundet, FEI, beror det på att ingen annan sökte arrangemanget.

– Hade jag fått välja så kanske den hade legat i en annan del av världen, säger hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona till SVT.

Ser ett värde

Henrik von Eckermann vill tro att det ändå finns ett värde i att världseliten kommer till Riyadh.

– I vår sport tävlar ju både kvinnor och män, det är ju en bra sak, att vi kan visa lika villkor på det viset. Och också vad gäller ”welfare” för hästarna finns det ett värde, för vi är långt före vad gäller hästkultur.

Parallellt med GCT avgörs den andra deltävlingen i världscupen, i Helsingfors, i helgen. Där deltar Jens Fredricson, Stephanie Holmén och Angelica Augustsson Zanotelli.