Sverige mot Bosnien i ödeskval: "Ny motståndare"

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2023-12-11

Sveriges fotbollsdamer har ett viktigt playoffmöte framför sig i slutet av februari.

Sverige ställs mot Bosnien-Hercegovina i det viktiga playoffspelet i februari.

En förlust i dubbelmötet skulle göra vägen mot fotbolls-EM betydligt krångligare.

”Vi har själva satt oss i den här situationen”, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.

Sverige inleder på bortaplan, preliminärt den 21 februari, med returmöte på svensk mark veckan därpå.

Vinnaren i dubbelmötet får spela i A-divisionen i det kommande EM-kvalet medan förloraren får spela i B-divisionen, med en betydligt snårigare väg till EM.

”Att stanna kvar i A-divisionen är väldigt viktigt för att som lag ha bästa möjliga förutsättningar i det kvalspelet som inleds i april. Så det finns stor motivation efter den här hösten att göra bra prestationer i kvalet och försvara vår plats i A-divisionen”, säger förbundskapten Peter Gerhardsson till Svenska fotbollförbundets hemsida.

Inte stött på tidigare

Sverige tog VM-brons i somras och går in som klar favorit mot Bosnien-Hercegovina, rankat 68:a i världen. Det är dock ingen välbekant motståndare som väntar. Länderna har bara mötts två gånger tidigare på damsidan, i kvalet till VM 2015. Då vann Sverige båda mötena, 3–0 hemma och 1–0 borta.

”Bosnien och Hercegovina är en ny motståndare för vår del, ett lag vi inte stött på sedan jag och Magnus (Wikman, assisterande förbundskapten) tog över 2017. Det är ett skickligt motstånd som väntar, så det blir en viktig period nu fram till samlingsstarten, med stort fokus på att läsa in oss på motståndet ytterligare”, säger Peter Gerhardsson.

För att gå vidare till semifinal i Nations League hade Sverige behövt vinna sin grupp. Efter dubbla förluster mot världsmästaren Spanien, ett oväntat nederlag mot Schweiz och ytterligare poängtapp mot Italien blev det inte bättre än en tredjeplats. Därför tvingas landslaget nu kvala för att ens hänga kvar i högsta divisionen.

Övriga playoffmatcher är Serbien–Island, Ungern–Belgien och Kroatien–Norge.

Tyskland drog vinstlott

Under samma landslagsfönster avgörs också slutspelet i Nations League. Där drog Tyskland ”vinstlotten” genom att få Frankrike i semifinal, medan Spanien och Nederländerna möts i den andra semin. Genom att möta Frankrike, som är direktkvalificerat till OS i Paris 2024, får Tyskland dubbla chanser att knipa en OS-biljett. De två främsta lagen i årets Nations League, utöver Frankrike, tar sig nämligen till sommarspelen.

Semifinalerna spelas den 23 februari. Final och match om tredjepris spelas den 28 februari.