Svenskhoppets galna majorschema: "Mål att vinna"

Carl Göransson/TT

Publicerad 2023-06-21

Linn Grant ska spela fyra majors på åtta veckor. Arkivbild.

Linn Grant har en hektisk golfsommar framför sig. Fyra majors väntar på mindre än två månader.

– Kan jag vinna en major redan i år vore det ett fantastiskt kul kvitto, säger 24-åringen inför veckans PGA-mästerskap.

Att pricka formen som golfare är lättare sagt än gjort, men den damspelare som lyckas med det i sommar kan bli rikligt belönad.

I PGA-mästerskapet på Baltusrol Golf Club, bara några mil väster om New York City, går säsongen in i en galet späckad period – då fyra av årets fem majors ska avgöras innan mitten av augusti.

– Jag har ju aldrig spelat ett fullt schema förut, men det ska bli intressant och det är ju jätteroliga tävlingar att spela. Majors är alltid kul att vara med på och förhoppningsvis kan man får lite extra energi av det, säger Linn Grant, som bara kommer hinna spela två vanliga tävlingar mellan alla majors.

Sjätte majorstarten

Faktum är att det skånska stjärnskottet bara har spelat fem majors så här långt i karriären, varav tre som amatör. Redan i sina första starter skaffade sig Grant viktiga lärdomar när hon var uppe och slogs i täten tidigt i två US Open. Den andra gången, 2020, gick hon till och med i ledarbollen på lördagen.

– Jag tror att de erfarenheterna betyder mycket. Tidigare när jag har spelat majors har jag lätt blivit stressad om jag har legat bra till inför helgen. Hamnar jag i det läget igen så är jag nog lite mer bekväm än första gången, jag vet lite mer vad som finns att förvänta sig av de varven, säger Grant, nu rankad 22:a och etablerad i världseliten.

– Jag försöker att inte tänka så mycket annorlunda än en vanlig vecka. Det gäller att försöka hålla sig lugn och balanserad.

TT: Du har tidigare sagt att en majorvinst är ett av årets mål. Hur viktigt är det målet?

– Det är inte enormt viktigt, utan det är rent karriärmässigt som jag har som mål att vinna i alla fall en. Och kan jag vinna en major redan i år vore det ett fantastiskt kvitto.

”Har spelet”

Årets första major, Chevron Championship i Texas i april, missade Grant eftersom hon då inte tilläts resa in i USA som ovaccinerad. Efter att inreseförbudet hävdes i maj hann hon spela LPGA-tourens matchspelstävling i Las Vegas (utslagen i semifinal) innan det var dags att åka hem till Sverige och Ullna för att försöka försvara titeln i Scandinavian Mixed.

Linn Grant slutade bara 41:a då, men hon besegrades faktiskt bara av fyra damer. Trots att hon hade problem med halsmandlarna och gick på penicillin under helgrundorna. Efter tävlingen i Stockholm stannade Grant kvar i Sverige för att ladda batterierna inför majorn på Baltusrol, en bana hon bekantar sig med för första gången den här veckan.

– Jag känner att jag har spelet med mig och det är det viktigaste, säger hon.