IOK-chefen: Tittar på olika scenarier för OS

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach. Arkivbild.
Foto: Jean-Christophe Bott/AP/TT
Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach. Arkivbild.

Frågan vad som ska hända med OS i Tokyo i sommar blir allt mer brännande i takt med coronavirusets snabba spridning över världen.

Men svaren fortsätter att utebli.

– Det är inte ansvarsfullt på något sätt att bestämma ett datum eller fatta beslut just nu, vilket skulle baseras på spekulationer kring den kommande utvecklingen, säger IOK-ordföranden Thomas Bach till New York Times.

Utgångspunkten är att spelen ska genomföras som planerat, men den internationella olympiska kommittén (IOK) medger att man tittar på alternativ.

– Självklart tittar vi på olika scenarier, men vi skiljer oss från många andra idrottsorganisationer och proffsligor i det att vi har 4,5 månader kvar till spelen, säger IOK:s ordförande Thomas Bach.

Kraven växer på att spelen ska ställas in eller flyttas fram. USA:s president Donald Trump tillhör dem som har uttryckt en önskan om att skjuta på OS och nu ansluter sig även en av ledamöterna i Japans olympiska kommitté (JOK).

– Det borde skjutas upp under de rådande omständigheterna, där idrottare inte kan förbereda sig ordentligt, säger ledamoten Kaori Yamaguchi till den japanska tidningen Nikkei.

Hon är den första i JOK som öppet säger att hon vill att spelen flyttas fram och menar att IOK utsätter idrottarna för fara när de måste fortsätta att träna trots coronapandemin.

Lyssnar på WHO

Men Thomas Bach är fortfarande hoppfull om att spelen kan hållas enligt planen. Han säger att IOK lyssnar på bland annat Världshälsoorganisationen WHO och att det än så länge är för tidigt att fatta ett beslut om OS.

– För oss skulle (en senareläggning) inte vara ansvarsfull nu och det vore för tidigt att börja spekulera eller ta ett beslut när vi ännu inte har fått någon rekommendation från vår specialgrupp, säger Bach.

IOK har satt ihop en arbetsgrupp bestående av representanter från Japans och Tokyos myndigheter, landets olympiska kommitté, samt WHO och IOK, för att följa utvecklingen av coronaviruset.

Många kvaltävlingar inställda

Runt om i världen har idrottare fått isolera sig på grund av pandemin och många har svårt att träna och förebereda sig inför OS-tävlingarna. Kvaltävlingar till OS har ställts in och ovissheten är stor.

– Det som gör den här krisen så unik och så svår att övervinna är osäkerheten. Ingen kan i dag säga hur utvecklingen kommer att se ut i morgon, hur den ser ut om en månad, eller om över fyra månader för den delen, säger Bach.

Publicerad: