Lindblom efter cancerbeskedet: "Utmanande"

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Pernilla Wahlman / TT
Brynäs hemmapublik ordnade ett tifo för att hylla Oskar Lindblom som nyligen drabbats av en typ av skellettcancer.

Oskar Lindblom, som i förra veckan diagnostiserades med en typ av skelettcancer, uppmärksammades stort av hemmapubliken inför nedsläpp i SHL-mötet mellan Brynäs och Örebro (2–1).

Ett par timmar senare kommenterade 23-åringen själv för första gången ishockeyvärldens hyllningar – och sin egen utmaning.

"Stödet har varit overkligt", skriver Lindblom på Instagram.

I fredags meddelade Oskar Lindbloms NHL-lag Philadelphia att den svenske forwarden diagnostiserats med Ewings sarkom, en typ av skellettcancer, och att 23-åringen inte spelar mer den här säsongen. Sedan dess har ishockeyvärlden slutit upp, inte minst under hashtagen "#OskarStrong" på sociala medier och på olika ishockeyarenor.

Under torsdagskvällen, efter att Lindblom hyllats när hans tidigare klubb Brynäs tog emot Örebro i SHL, kommenterade han själv sitt cancerbesked.

"Den senaste veckan har var väldigt utmanande för mig, men jag är så glad över all kärlek och styrka ni ger mig längs vägen", skriver Oskar Lindblom på Instagram och fortsätter:

"Stödet har varit overkligt och vi är så tacksamma för allt – stort tack till er alla, det betyder mycket."

Rolf Lassgårds ord

Lindblom är uppväxt i Hille strax utanför Gävle och började spela i Brynäs i de tidiga tonåren. 2017 lämnade Lindblom Sverige för spel i Nordamerika. När Brynäs tog emot Örebro i torsdagens SHL-omgång, lagets första hemmamatch sedan sjukdomsbeskedet, uppmärksammades han på nytt.

Tre banderoller syntes på Brynäs ståplatssektion inför nedsläpp. En med texten "#OskarStrong", en med texten "Vi står med dig!" och en med "#fuckcancer".

– En av våra egna och en Gävles söner, Oskar Lindblom, går just nu sitt livs tuffaste match, läste Rolf Lassgård, skådespelare och hängiven Brynässupporter, upp i ett klipp som visades före nedsläpp och gav stående ovationer.

"Oerhört tragiskt"

Brynäs sportdirektör Andreas Dackell, som spelade i A-laget när Lindblom var junior i föreningen för sju år sedan, var berörd.

– Beskedet var en chock. Man tror inte att sådant här ska hända en pöjk, för det är han i mina ögon. Det är så svårt att ta in att Oskar ena dagen är en hockeyspelare i världsklass och att han nästa dag ska behöva slåss mot detta. Det är så oerhört tragiskt, säger Dackell till TT.

Fler insamlingar till förmån för cancerforskning har inletts i Lindbloms namn. Den officiella supporterföreningen Brynäs Support Gävle (BSG) startade tidigt sin via Cancerfondens Facebooksida. Målet var att samla in 10 000 kronor på en månad, något som uppfylldes redan efter tre timmar. Inför Brynäs möte med Örebro var insamlingen uppe i 60 000 kronor.

Enormt engagemang

I samband med torsdagskvällens match stöttade Brynäs två initiativ som drog in pengar till Cancerfonden. Dels BSG:s insamlig och dels Lindbloms moderklubb Hille/Åbyggeby IK:s insamling.

– Jag blev bestört när jag hörde vad som hänt. Killen är bara 23 år. Han är ett barn i mina ögon. Det känns naturligt att visa sitt stöd, säger Mathias Norrå, vice ordförande i Brynäs Support Gävle till TT.

Brynäs, som besegrade Örebro med 2–1, kommer att spela resten av säsongen med orden "OL96" (Lindbloms tröjnummer i Brynäs) och "Vi kämpar med dig" klistrat på spelarnas hjälmar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Gävle