TT-Sport

Hareide ser Öis som en utmaning

TT-SPORT

Göteborg. Åge Hareide har varit norsk förbundskapten i fem år, och vunnit mästerskap i tre länder. Nu tar han över det allsvenska bottenlaget Örgryte.

– En kittlande utmaning, säger Hareide om sitt nya jobb.

Med bara två poäng efter tolv omgångar är Örgryte särklassig jumbo i den allsvenska tabellen. Nu väljer klubben att förstärka tränarstaben. Norrmannen Åge Hareide tränar laget resten av säsongen, med möjlighet till förlängning.

Janne Carlsson, som hotats av huliganer på grund av Öis dåliga resultat, kliver åt sidan och blir en av två assisterande tränare.

– Jag accepterar detta fullt ut. Hade det varit en tränare som var likvärdig med mig själv, hade jag inte accepterat det. Men Åge Hareide är en av Nordens fem bästa tränare. Får man chansen att ha honom i klubben ska man ta den, säger Janne Carlsson till TT.

Åge Hareide tränade Helsingborg 1998-99, med ett cupguld och ett SM-guld som facit. Efter det har han också tränat danska Bröndby och norska Rosenborg till mästerskapstitlar, innan han blev förbundskapten i Norge 2004.

Den här säsongen tänkte Hareide ha ett sabbatsår från tränarrollen. Men så dök utmaningen Örgryte upp. Kontakten förmedlades av den tidigare Öistränaren Bosse Backman, som är personlig vän med Hareide. Förra måndagen träffade norrmannen en delegation från Öis i Fredrikstad, där han var på ett kommentatorsuppdrag för norsk radio/tv.

Tycke uppstod, och Åge Hareide inledde en kartläggning av Örgryte.

– Jag har ägnat de senaste tio dagarna åt att kolla upp Öis - matcher, enskilda spelare, använt mitt nätverk i Sverige, säger Hareide till TT.

Han hade börjat längta efter att träna ett lag igen, och beslöt att säga ja till uppvaktningen.

Örgryte ser värvningen av Hareide som en fjäder i hatten.

– Det har funnits flera andra klubbar som ville ha honom. Men han valde Öis, trots att många ser det som ett omöjligt uppdrag att rädda oss kvar i allsvenskan, säger Örgrytes ordförande Lars Ranäng till TT.

Norrmannen har hört snacket, men håller inte med olyckskorparna.

– Det Öis behöver mest av allt är en seger, så att spelarna får något positivt att utgå från. Vi får tänka att det är en serie med 18 omgångar som återstår av säsongen, och att vi behöver ta två poäng per match i snitt, säger Åge Hareide.

Veteranmålvakten Bengt Andersson, som nyss bestämt sig för att stanna i Öis året ut, gillar den nya tränarkonstellationen.

– Det här blir bra, även för Janne Carlsson. Det känns bra att han stannar kvar, både för Örgrytes och hans egen del, säger Bengt Andersson till TT.

Åge Hareide tar över som tränare på måndag.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport