TT-Sport

Elfsborg tappade men slog Rio Ave

TT-SPORT

Borås. Elfsborg slog Rio Ave med 2-1 hemma och är bara ett oavgjort resultat från Europa Leagues gruppspel.

Men returen i Portugal har alla förutsättningar att bli en riktig rysare för boråsarna.

Med 25 minuter kvar ledde Elfsborg fotbollsmatchen med 2-0 - ett kanonresultat att ta med sig till returen i Vilo do Conde nästa torsdag. Då nickade Rio Aves mittback Marcelo in reduceringen, och nu räcker en 1-0-seger för portugiserna nästa vecka.

– Vi spelar så pass bra i första halvlek att jag tycker att vi ska ha med oss ett bättre resultat. Men det är ändå en vinst, så vi ska vara nöjda med att ta med oss det här ner till Portugal, säger Elfsborgs Adam Lundqvist.

Hemmaspelarna fick allt darrigare ben och Rio Ave var bara en stolpe i den 82:a minuten från en kvittering.

– Överlag i andra halvlek har vi det lite jobbigare. I första tycker jag att vi utklassar dem, vi ska göra mer än två mål. Det är bara att snöra på sig dojorna, åka till Portugal och pensla dem där nere.

Rio Ave backade

Det började riktigt bra för Elfsborg, som efter 27 minuter gjorde vad IFK Göteborg inte lyckades med över två matcher i den förra kvalomgången: mål på Rio Ave. Ett snyggt anfall slutade med att Johan Larsson spelade in bollen framför gästernas mål, där Viktor Prodell säkert slog in 1-0.

Effektivt av hemmalaget, som hade tillbringat mycket tid på bortalagets planhalva men inte skapat särskilt många farligheter mot ett Rio Ave som stundtals backade hem rejält. Elfsborg satsade vidare och utökade sin ledning när Daniel Mobaeck nickade in 2-0 på en hörna i den 37:e minuten.

Att därefter säkra och "parkera bussen" framför Kevin Stuhr Ellegaards mål var aldrig aktuellt, säger Adam Lundqvist.

– Det har vi sagt, släpp alla bromsar. Den här chansen får man bara en gång, då kan man inte gå ut och ställa bussen. Anfall är bästa försvar var mottot.

"Öppen tillställning"

Men så blev det ändå inte i andra halvlek.

– Det är viktigt att vi håller nollan i en sådan här match, och då blir man kanske lite passiv. Vi tappade aggressiviteten vi hade i första halvlek.

I Portugal gäller det nog för Elfsborg att minst nå upp till samma nivå som i första halvlek om det ska bli något gruppspel.

– Jag tror att det kommer att bli en öppnare matchbild. Vi kommer att tillåtas försvara och kontra lite mer än vad vi gjorde i den här matchen. En öppen tillställning.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport