Löw: Brasilien bättre utan Neymar

Publicerad 2014-07-07

Belo Horizonte. Hur kommer Brasilien klara sig utan Neymar?

Bättre, tror Joachim Löw.

– Brasilien utan Neymar blir svårare att slå än de hade varit med honom, säger den tyske förbundskaptenen.

Neymar, Neymar, Neymar. Den 22-årige brassen hade huvudrollen i fotbolls-VM redan innan det började, och från det att han öppnade turneringen med två mål i första matchen har det bara fortsatt. Det är Neymars namn som står tryckt på de flesta matchtröjorna, det är Neymar som syns på reklampelarna, det är Neymar som är namnet på allas läppar.

Och inför den stekheta semifinalen mot Tyskland i Belo Horizonte är Neymar som vanligt killen det snackas om - även om anledningen är en annan än vad värdnationen hade hoppats på.

– Neymar sätter standarden för oss. Han är kapabel att avgöra vilken match som helst, så att spela utan honom blir svårt, sade Willian enligt nyhetsbyrån AFP.

"Ännu starkare nu"

Den 25-årige Chelsea-mittfältaren är ett av flera alternativ till att ersätta Neymar i startelvan. Och för brasilianarna gäller det att försöka hitta något positivt med förlusten av sin ryggskadade stjärna.

– Vi vet vilka kvaliteter vi har. Vi är alla väldigt ledsna över att förlora honom, men vi är ännu starkare nu efter vad som hände och kan fortsätta att jaga vår dröm, sade Willian.

Tysklands förbundskapten "Jogi" Löw är också inne på teorin att Brasilien kan gå stärkt ur Neymars skada. Löw drar paralleller till när tyskarna fick Michael Ballack skadad inför VM-slutspelet för fyra år sedan.

– Vi vet själva hur det är att förlora en verklig toppspelare. Det som händer är att alla höjer sitt spel och tar över mer ansvar. Brasilien är inte svagare utan Neymar, sade Löw enligt nyhetsbyrån Reuters.

Gjort fyra mål

Frågan är ändå om sanningen är så enkel. Neymar har varit den som den brasilianska offensiven har kretsat kring i VM. Inte bara för de fyra målen han har gjort, utan också för all den kreativa genialitet som har skapat stora problem för motståndarförsvaren.

– Du kan inte jämföra Neymar med någon annan spelare. Han har så mycket kvalitet, sade Willian.

Men de brassar som kan sin VM-historia vet att det går att lyckas utan sin stora stjärna. 1962 blev Pelé skadad i gruppspelet och missade resten av turneringen.

Då slutade VM ändå med guld för Brasilien.

TT:s utsände