Svenskt VM-brons i mixade stafetten

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Helena Jonsson, Anna Karin Olofsson-Zidek, Björn Ferry och Carl Johan Bergman tog VM-brons i den mixade stafetten i Chantyj-Mansjysk.

Tyskland vann i utklassningsstil före Norge, medan Bergman på sista sträckan höll undan och lade beslag på bronset.

Inget talade för att svenskarna skulle blanda sig i medaljstriden efter Helena Jonssons genomklappning på öppningssträckan. Jonsson behövde fem extraskott och växlade över till Anna Karin Olofsson-Zidek som sexa, 38 sekunder efter Tyskland.

Olofsson förstärkte den negativa trenden när hon brände tre skott i liggande och i det läget var 1,13 minuter efter Magdalena Neuner.

Men vändningen kom i stående. Olofsson satte snabbt sina fem skott, lämnade vallen som sexa och bara 32 sekunder efter Polen på andra plats. Olofsson lämnade över till Björn Ferry som fyra - och med klar svensk medaljchans.

Ferry verkade ha problem med geväret i det liggande skyttet. Första skottet kom inte förrän efter 26 sekunder och han brände dessutom ett. När han reste sig var han nia, över två minuter efter Tyskland och halvminuten efter tvåan, norrmannen Emil Hegle Svendsen.

Ferry bommade ett skott i stående och växlade över till Carl Johan Bergman som sexa och med ett avstånd till Tjeckien och bronset på knappa 20 sekunder.

Den Bergman som spridit skurarna rejält på sista tiden.

Men oron för hans skytte var helt obefogad. När det stod en medalj och en snygg avslutning på säsongen på spel tryckte han i väg sina fem skott på 26 sekunder.

Samtliga hittade rätt.

Bergman klev upp på bronsplats, före jagande Ukraina, Frankrike och Ryssland. En bom i sista stående öppnade för en dramatisk jakt på medaljen. Bergman stack i väg 8,5 sekunder före formstarke ryssen Ivan Tjerezov. Men Bergman, sist i masstarten på lördagen, åkte urstarkt.

Medaljen var Sveriges tredje i mixedstafett sedan den fick officiell VM-status 2007 när Sverige vann. Förra året tog Sverige silver.

TT

Publicerad: