Växjö närmare kvalserien

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Växjö tog ett jättelikt kliv närmare kvalseriespel när laget besegrade Almtuna med 2-1 i ishockeyallsvenskan.

– Det är skönt att ha avgörandet i egna händer, säger Växjös målvaktshjälte Viktor Fasth.

Onsdagskvällens match var en repris på fjolårets kvaldrama där Växjö slog ut Almtuna i den andra och sista playoff-omgången och nådde kvalserien. I och med den knappa segern lär Växjö sannolikt nå kvalserien direkt i år.

– Vi är fortfarande inte där, men fortsätter vi att kämpa så bra som i kväll ska det gå vägen, säger Viktor Fasth.

Växjömålvakten blev vinnare i ett möte som utvecklades till en match mellan lagens båda målvakter. Hemmalagets 18-årige stjärnskott Fredrik Pettersson-Wentzel räddade sitt lag i mittperioden, men var olycklig när Växjös kanadensiske back Josh MacNevin gjorde segermålet sex minuter från slutet.

– Normalt tar Pettersson-Wentzel ett sånt skott. Å andra sidan räddade han oss i andra perioden, säger Almtunas tränare Jonas Rönnqvist.

För Almtuna var förlusten mot Växjö lagets blott andra på de senaste elva omgångarna. Växjö har svajat ordentligt, men hittade storformen lagom till avslutningen och onsdagens seger var lagets fjärde raka.

– Vi följde vår plan till punkt och pricka, något som behövs mot ett så skickligt lag som Almtuna, säger Växjötränaren Fredrik Hellgren.

För hemmalaget blev onsdagens omgång en mardröm där alla resultat gick fel, för samtidigt på Hovet vann serietrean AIK hemma mot Mora med 4-2. Resultatet innebär att AIK är fyra poäng före Almtuna och Växjö fem -när bara två omgångar återstår.

– Vi har inte gett upp. Vi har fortfarande chans att nå kvalserien direkt och hoppas på en lång säsong, säger Jonas Rönnkvist vars lag har Västerås och Troja-Ljungby kvar att möta.

Växjö spelar mot kvalserieklara Leksand och Borås, som inte heller har något att spela för. Lag 4-7 i tabellen gör sedan upp om den sjätte och sista platsen i kvalserien.

TT

Publicerad: