Anderssons VM-arbete börjar direkt

TT-SPORT

Fotboll. VM-lottningen blev förbundskaptenens startskott.

Nu kan Janne Andersson inleda arbetet med förberedelserna till slutspelet i Ryssland.

– Det är först nu som jag har något att förhålla mig till, något att jobba med, säger han.

Janne Andersson vek ihop programbladet och var redo att göra anteckningar under VM-lottningens gång i Kreml i Moskva.

Men ganska snart insåg han att planen inte gick att fullfölja.

Pennan fungerade inte.

Trots det obrukbara skrivverktyget blev den svenske förbundskaptenen sittande med programbladet framför sig, som om han fortfarande var inställd på att notera delar av händelseförloppet.

Ett nervöst tecken?

Inte det minsta.

– Det här är inget att vara nervös över. Det är ändå inget man kan påverka. Man tar det bara som det kommer, säger han.

Öppnar mot Sydkorea

Lottdragningen resulterade i att Sverige inleder mot Sydkorea den 18 juni. Sedan väntar Tyskland den 23 juni innan man avslutar gruppspelet mot Mexiko den 27 juni.

Andersson säger att han har bra koll på Tyskland, men erkänner snabbt att han inte är lika påläst när det kommer till Sydkorea och Mexiko.

Läxläsning är därför en av uppgifterna som väntar för förbundskaptenen.

Men allra först ska han, tillsammans med resten av ledarstaben som är på plats i Ryssland, resa ner till Gelendzjik vid Svarta havets östkust, där Sverige kommer ha basen under sommarens mästerskap.

– Jag har inte varit där ännu, så det var lika bra att passa på att göra det när vi ändå är i landet. Konkret så ska vi se hur det ser ut, sedan har vi tid att sitta och jobba också, säger han.

Tidigare resor

Där inleds Sveriges stora VM-arbete. Sedan tidigare är det bestämt att Chile blir en av träningsmatcherna under samlingen i mars. Ytterligare en motståndare ska tas fram, och sedan väntar två matcher under förlägret till VM-slutspelet.

Dessutom ska Andersson & Co bestämma hur de ska lägga upp dagarna i Ryssland. Resorna till matcherna mot Sydkorea och mot Mexiko, i Nizjnij Novgorod respektive i Jekaterinburg, är långa.

– Det är som det är. Det kanske gör att man får åka två dagar innan för att förbereda sig på bästa sätt. Det finns för- och nackdelar med allt. Det är bra att vi spelar en match i Sotji (mot Tyskland), som är väldigt nära. Men det är som det är, och man får hantera det på bästa sätt, säger han.

– Vad jag har förstått var det lite längre även i Brasilien (VM 2014), och då var det en hel del nationer som åkte två dagar innan vissa matcher. Det är sådant vi ska titta på nu, se hur det ser ut mer konkret.

TT