15-åringen som slipar OS-formen i trädgården

TT-SPORT

Freeskiing. En enkel strålkastare lyser över familjen Burmanssons trädgård i Sälen.

Där, i den hemmagjorda backen, tränar Jennie-Lee Burmansson, 15, inför OS.

– Den backen betyder mycket för mig, säger den rekordunga vinterolympiern.

Skoldagen i Ungärde grundskola i Lima är slut och merparten av de 200 eleverna har gått hem. Men i ett klassrum sitter några ungdomar kvar för extra läxläsning med lärarstöd.

En av dem är Jennie-Lee Burmansson. Hon går i nionde klass och skriver en uppsats om Sydkorea. Passande eftersom hon i februari åker till Pyeongchang, som Sveriges yngsta vinterolympier genom tiderna.

– Sydkorea verkar vara ett spännande land med bra miljöarbete. Jag skriver om klimatet, växter och befolkningen, säger Jennie-Lee Burmansson.

Fram till OS i februari ska hon bara vara några strödagar i skolan.

– Jennie-Lee får läxor med sig på resorna, säger Håkan Magnér, hennes lärare i matematik och NO.

Intresset för hennes skidkarriär är stort bland klasskompisarna.

– Det har blivit som på Ingemar Stenmarks tid, säger Magnér.

Passerar Jernbergs bostad

Den här dagen får Jennie-Lee Burmansson skjuts hem från skolan. En resa på några mil genom svensk skidkultur. Från Sixten Jernbergs bostad, via Vasaloppsstarten i Berga by till hemmet i Sälen.

Hon ler när skidanläggningen Kläppen dyker upp på höger sida.

– Det är en av mina favoritbackar, tillsammans med Lindvallen.

När de stora backarna är stängda finns backen i trädgården, mitt i radhusområdet där hon bor. Backen är flack och knappt 50 meter lång med en "rail" i botten - och med utsikt över Lindvallens stora elupplysta pister på andra sidan dalen.

Burmansson tränar tillsammans med lillbrorsan Axel, 13, också han en talangfull freeskiåkare. De åker ner, tar av sig skidorna, går upp för backen och åker ner igen.

– För några dagar sedan åkte hon tre och en halv timme i vår trädgård, säger pappa Patrik Burmansson.

– När jag kommer på ett trick är det perfekt att snabbt komma ut och testa. Sedan övar jag grunderna tills det är dags att testa i en stor backe. Här är grunden till allt, säger Jennie-Lee Burmansson.

Hon är ofta ute, oavsett väder.

– När många stannar inne går jag ändå ut. Det var nog en anledning till att jag vann min första världscuptävling. Jag klarade bäst de svåra väderförhållandena.

"Gäller att vara smart"

Jennie-Lee Burmansson tävlar i slopestyle, en av grenarna inom freeskiing. Hon är medveten om olycksrisken.

– Det är människor inom den här sporten som har skadat sig svårt eller inte finns här längre. Det som hände Anna Holmlund (i skicross) är jättetråkigt och gav en tankeställare. Men det gäller att vara smart och inte prova på något som man inte har koll på, säger hon.

Pappa Patrik erkänner att han har varit nervös:

– Men nu känns det tryggare eftersom Jennie-Lee kör säkert med marginal och inte chansar. Hon har bra muskelminne och tränar ofta flera tusen gånger på ett hopp innan hon går vidare till nästa nivå.

"Känner ingen press"

Jennie-Lee Burmansson har satt sig i köket tillsammans brorsan Axel. De äter falukorv och makaroner innan det är dags att bege sig till stora backen. Hon berättar om taktiken inför kvaltävlingen i OS den 17 februari:

– Vi har tre åk och jag ska börja med att sätta ett säkerhetsåk för att sedan öka svårighetsgraden, säger hon.

Inför tävlingar diskuterar hon val av hopp och tricks tillsammans med tränarna och de andra åkarna i laget.

– Träningsåken i backen avgör mycket. Till slut är det jag som bestämmer. OS-banan ser bra ut och jag ska verkligen ha kul där borta. Jag känner ingen press på mig.

I augusti kom Burmansson trea i sin världscupdebut, i november blev det seger i den andra världscupstarten och i lördags kom hon på andra plats franska Font Romeu.

Tre pallplatser på tre starter.

Det är svårt att tro att Jennie-Lee Burmansson bara är 15 år.

Och hon blir hela tiden påmind om det.

– Jag tänker inte så mycket på min ålder, det får andra göra. Men det är lite speciellt att vara yngst i OS. Där ska jag bara njuta och vara glad.

TT