"Det måste fan hända något"

Publicerad 2015-06-19

Fotboll. Defensiven och lite tur har tagit Sverige till åttondelsfinal i fotbolls-VM.

Nu måste anfallsspelet börja funka för att det även ska bli en kvartsfinal.

– Lotta (Schelin) ska känna att vi är med henne, säger Therese Sjögran.

Under gruppspelet gjorde Sverige fyra mål framåt, medan åttondelsfinalmotståndaren Tyskland slog in 15. Nu är det kanske en lite orättvis jämförelse eftersom Sverige spelade mot lag som Nigeria, USA och Australien medan tyskorna mötte VM-debutanterna Elfenbenskusten och Thailand.

Men sett till matchbilderna så är en sak i alla fall säker:

– Vårt anfallsspel har hackat, säger assisterande förbundskaptenen Lilie Persson.

Att det vanligtvis så anfallsglada Sverige blivit uddlöst märktes kanske tydligast i den avslutande gruppspelsmatchen mot Australien. Trots att Sverige gick för ett segermål så skapades det väldigt få rena målchanser, och skyttedrottningen Lotta Schelin blev åter stundtals osynlig i matchen.

Schelin mållös

Schelin, som inför VM visade en strålande målform i både landslaget och klubblaget Lyon, har hittills inte hittat rätt en enda gång.

– Det blir ganska ensamt, lite långt lag, säger hon själv.

– Vi kommer inte upp med tillräckligt mycket folk i anfallet och det känns ju lite trögt. Defensivt känns det stabilt, men offensivt blir det inte det vi har presterat tidigare.

Lilie Persson:

– I USA-matchen tycker jag att intentionerna var de rätta, även om inte Lotta själva kommer till hysteriskt många avslut. Vi vet ju hur vi ska ta oss ner i motståndarens sista tredjedel, vi vet att vi ska ner på kanterna. Men sedan från kanterna måste det ju fan hända något också.

– Är det fem minuter kvar, då slår man in bollen. Man håller ju inte på att lira runt, det blir man ju inte så skrämd av som motståndare.

Mittfältet nyckel

TT: Hur kan det bli så här? Det har ju inte varit ett problem för er tidigare.

– Det är en väldigt bra fråga, som är väldigt lurig. Jag antar att man blir lite blockerad. Det sista vi sade var att om vi inte klarar av att ta oss ner och slå snett inåt bakåt så ska vi slå inlägg, men vi gör inte det. Någonstans blir det väl att man lämnar över ansvaret på någon annan. Och då blir det också väldigt hackigt för då får vi inte heller några djupledslöpningar, säger Lilie Persson.

Mot Tyskland kommer nyckeln för Sverige bli att hitta ett mer etablerat anfallsspel genom mittfältet.

– Vi vet att vi har det i oss, det är mer bara att känslan ska infinna sig och att Lotta ska känna att vi är med henne när hon ligger högt. Det gäller bara att vi hittar "connections" tror jag, säger Sjögran.

– Vi har spelat väldigt lågt. Det gäller att vi ger henne mycket understöd centralt.

Ottawa, TT:s utsända