Tangnes vann vänskapsmatchen i Malmö

Publicerad 2015-10-08

Ishockey. De bor på samma gata och är goda vänner - nu har Björn Hellkvist, Malmö, och Dan Tangnes, Linköping, även mött varandra i SHL-rinken.

En tränarkamp som Tangnes Linköping vann med förkrossande 7-1.

– Det är alltid skönt att vinna, säger norrmannen.

Linköpingstränaren Dan Tangnes, 36, och Malmötränaren Björn Hellkvist, 38, bor 200 meter ifrån varandra på samma gata i Ängelholm. Fruarna jobbar på samma skola och döttrarna går på samma förskola. Något extra hockeysnack inför SHL-mötet i Malmö Arena hade dock inte duon.

– Vi försöker inte prata så mycket hockey de gånger vi pratar. Det är tillräckligt med andra som pratar om just den rivaliteten, men det är alltid skönt att vinna, säger Dan Tangnes med ett leende efter 7-1-krossen av Hellkvists Malmö.

Skilda hockeyvärldar

Deras vägar korsades för första gången när de lirade juniorhockey ihop i Rögle under 1990-talet, vars A-lag båda har tränat.

– Det var Björns pappa Rolf (tidigare målkung i Malmö) som tränade juniorlaget och plockade dit mig. Sedan dess är vi vänner, säger norrmannen Tangnes.

Tangnes och Hellkvist lever dock i skilda ishockeyvärldar. Topplaget Linköping tog sin sjätte SHL-seger för säsongen (varav fjärde under ordinarie tid) och studsade tillbaka rejält efter debaclet i Champions Hockey League i veckan hemma mot tjeckiska Liberec i sextondelen (4-10 sammanlagt).

– Vi kommer från en väldigt blek insats i tisdags i Champions League, och det var många spelare som var revanschsugna. Det syntes redan från första bytet att vi ville tävla hårt, säger Tangnes.

Senast Jakob Lilja var i Malmö Arena satte den dåvarande Röglespelaren klubban fult i nacken på Malmöbacken Jens Olsson i vårens Skånederby och blev avstängd i tio matcher. Nu var 22-åringen i rampljuset av andra skäl. Med säsongens två första mål avgjorde Lilja mötet för sitt Linköping i mittenperioden vid ställningen 3-1.

"Alltid speciellt"

– Det är alltid speciellt att komma hit och spela. Det var kul att vinna med 7-1, säger Limhamnsfödde Lilja, som spelade i två säsonger för Malmö som ungdomsspelare.

Nykomlingen Malmö är nu SHL-jumbo efter säsongens fjärde raka förlust.

– Vi får inte stopp i spelet i defensiven. Vi skapar inte mycket offensivt och vi släpper in enkla mål. Klart sämsta insatsen i år, säger Jesper Mattsson, Malmös assisterande tränare.

TT